Honderden vluchtelingen bestormen hek om Spanje in te komen

Ongeveer 500 vluchtelingen hebben afgelopen nacht het zes meter hoge hek bestormd in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Zo'n 300 migranten slaagden erin om op Spaans grondgebied te komen.

De 300 migranten die slaagden het hek te verschalken, zijn opgevangen door het Rode Kruis. Een aantal van hen raakte gewond. Ook twee agenten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis.

Ceuta is een stad met 85.000 inwoners in Noord-Afrika aan de Straat van Gibraltar. Elk jaar riskeren duizenden migranten hun leven om via de West-mediterrane route de enclave te bereiken. Begin december lukte dat er ongeveer 200, vannacht bereikten zo'n 300 mensen de andere kant van het hek.

Terug

Er zijn ook beelden waarop te zien is hoe migranten vieren dat ze Spaans grondgebied hebben bereikt. Hun vreugde is echter voorbarig: vroeger volstond het alleen maar voet op Spaans grondgebied te zetten om in aanmerking te komen voor een asielprocedure. Maar dat is na nieuwe Europese afspraken nu anders: ze zullen zonder pardon terug gestuurd worden.