Ryanair overweegt niet meer te vliegen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na Brexit

Vliegen van Charleroi naar Edinburgh of Glasgow? Het zal vanaf 2019 misschien niet meer kunnen, althans toch niet met Ryanair. De Ierse lagekostenmaatschappij overweegt om alle vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa te schrappen als er een harde Brexit komt. Topman Michael O'Leary lijkt daarentegen wel meer op vluchten binnen Europa in te zetten.

"Als de regering van het Verenigd Koninkrijk beslist om de procedure voor de Brexit verder te zetten zoals ze nu bezig zijn, is er een kans dat Ryanair in maart 2019 niet zal vliegen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa." Dat zegt Michael O'Leary, baas van de lagekostenmaatschappij. Reden: de huidige regeling rond het luchtruim leunt op de erkenning van de bevoegdheid van het Europees Hof van Justitie. Waar Groot-Brittannië geen deel meer van zal uitmaken na de Brexit, volgens de Britse Eerste Minister, Theresa May.

Volgens O'Leary zal het langer duren dan de vooropgestelde twee jaar vanaf het ingang zetten van Artikel 50 om alle afspraken te maken met de landen van de Europese Unie. En de luchtvaartindustrie gaat een moeilijke breuk met Europa tegemoet. Michael O'Leary was een voorstander om in de Europese Unie te blijven. Ryanair is één van de bedrijven die toegeven dat de Brexit zware gevolgen heeft voor hen.

Nieuwe vliegroutes

Hij beschuldigt de Britse regering ervan dat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. "We moeten de wil van het volk erkennen, zij hebben gestemd in een referendum, maar ze zijn misleid in het geloven dat het Verenigd Koninkrijk Europa kon verlaten zonder dat er iets zou veranderen. Alles gaat veranderen, en waarschijnlijk niet zoals het zou moeten."

De baas van de luchtvaartmaatschappij kondigde ook aan dat er niet meer vliegtuigen komen in het Verenigd Koninkrijk en hij zal ook geen extra jobs voor piloten en cabinepersoneel creëren door de onzekerheid van de Brexit. Hij kondigde nieuwe routes aan naar Schotland, maar door de Brexit zal hij de vliegtuigen die deze trajecten realiseren moeten vestigen in andere Europese landen en niet in het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer