Naakt en geweld op Facebook? CEO Mark Zuckerberg onthult toekomstplannen

Foto’s en video’s met naakt en geweld op Facebook? Binnenkort mag het, tenminste als je daar zelf voor kiest. Mark Zuckerberg wil dat iedereen zich vrij voelt om op Facebook te posten wat hij wil, maar hij wil tegelijkertijd dat niemand gekwetst wordt door expliciete content. Daarom gaat Facebook ons een reeks vragen stellen over bloot, geweld en vuile praat. Op basis van je antwoorden wordt je nieuwsfeed aangepast en gaat Facebook regionale standaarden ontwikkelen.

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft gisteren een lange notitie op zijn tijdlijn gepost. Uit dat stuk, gericht op de toekomst van de netwerksite, blijkt dat Facebook je binnenkort persoonlijk gaat vragen wat je van expliciete posts vindt: “waar ligt jouw grens met bloot? Met geweld? Met expliciete beelden? Met scheldwoorden?,” aldus Zuckerberg in zijn notitie.

Met die informatie gaat Facebook dan aan de slag om je startpagina aan te passen en al dan niet te censureren: “we willen zo een beeld krijgen van de waarden en normen van een bepaalde streek. Jouw persoonlijke instellingen worden aangepast op basis van je antwoorden. Die kan je achteraf natuurlijk altijd aanpassen”. Wie niets antwoordt, neemt automatisch de gemiddelde instellingen over van Facebook-gebruikers in dezelfde regio.

Bron van nieuws en publiek debat

Met deze acties geeft Zuckerberg toe dat Facebook veel meer geworden is dan enkel een sociaal netwerk. En dat zegt hij ook in zijn notitie: “vroeger diende onze community enkel om je te verbinden met familie en vrienden. Nu is Facebook een bron van nieuws en publiek debat".

Ieder land zijn trant

“Wij zitten hier in Californië en we kunnen de culturele normen van de hele wereld niet inschatten. Daarom hebben we een systeem nodig waaraan iedereen kan bijdragen om standaarden te bepalen,” aldus Zuckerberg.

De CEO merkt bijvoorbeeld op dat Europeanen weinig problemen hebben met content met bloot, terwijl dat in het Midden-Oosten gevoelig ligt. In Europa voelen sommige mensen zich dan weer verongelijkt als dat soort content wordt verwijderd door Facebook–operators. Daarom wil Zuckerberg van een algemene policy evolueren naar richtlijnen op lokaal vlak. Het doel is een evenwichtig systeem dat niemand kwetst en dat zo weinig mogelijk beperkingen oplegt.

4chan-toestanden?

Het is duidelijk niet de bedoeling dat Facebook gaat evolueren naar het kaliber van internetfora als 4chan waarop alle content geduld wordt, inclusief extreme pornografie, dodelijk geweld, beledigingen en racistische uitlatingen.

Facebook zal hoe dan ook bepaalde content blijven blokkeren. Ook moet Facebook zich aan

maar da's nog niet alles.

Artificial Intelligence

Zuckerberg is ook van plan om in kunstmatige intelligentie te investeren om door foto’s en video’s te bladeren. Zo’n devices kunnen immens veel data verwerken op korte tijd. Daarmee wil Facebook bijvoorbeeld radicalisering, pesterijen of zelfmoorden opsporen. Facebook-operators kunnen dan beslissen om de verdachte content al dan niet te blokkeren.

Zuckerberg wijst er wel op dat de ontwikkeling van dat Artificial Intelligence-systeem nog maar in zijn kinderschoenen staat. Voor het opsporen van ongepaste content moet Facebook voorlopig nog steunen op meldingen van individuele gebruikers. En die zouden lang niet altijd betrouwbaar zijn.

Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwigheden op onze startpagina zullen verschijnen. De originele post van Zuckerberg lees je hier:

Lees meer