't Is beslist: dankzij de Fransen weten we iets meer over de volgende Star Wars-film

Sinds we de titel van de volgende Star Wars-film: The Last Jedi kennen, brandt er maar één vraag op de lippen van de échte Star Wars-fan: enkelvoud of meervoud? Als dat een beetje te taalkundig lijkt voor de gemiddelde scifi-lover, dan ben je mis. Want afhankelijk van het antwoord zou er wel eens een massieve spoiler in de titel kunnen staan. Dankzij de Franse vertaling hebben we nu eindelijk het antwoord: 't is meervoud. Blijven ademen, jongens.

Nog tien maanden en 't is zover: dan komt de achtste Star Wars-film in de zalen. De tweede in de derde trilogie (niet scifi-fans: volgt u nog?) We kennen de titel al: The Last Jedi, maar daar is een pak speculatie over. En aangezien het over Star Wars gaat, het best bewaarde geheim sinds het laatste Potterboek, hebben we geen trailer, teaser of zelfs maar wat foto's om onze honger al te stillen. Maar er is één ding waar Star Wars wél goed in is: promomateriaal. En dat moet vertaald worden. Resultaat: we hebben eindelijk een paar mogelijke spoilers voor je.

Want dat was dé vraag op iedereens lippen: is Jedi nu meervoud of enkelvoud? Want in het eerste geval ziet het er niet zo goed uit voor onze hoofdpersonages. En dat lijkt nu ook bevestigd door Lucasfilm: de eerste internationale filmposters zijn binnen en zij suggereren allemaal dat Jedi meervoud is.

Communicatieprobleem?

De Franse Star Wars krijgt namelijk 'Les Derniers Jedi' als titel: een meervoud. Ook in het Spaans is het van dat: Los Ultimos Jedi. In het Duits wordt dat: Die Letzten Jedi. Tenzij ze bij Lucasfilm een communicatieprobleem hebben, wordt het dus meervoud. Maar wat wil dat zeggen voor de plot?

Kort gesteld: eigenlijk hebben we geen idee. Een logische verklaring is dat de laatste Jedi Luke, Kylo Ren en Rey zijn, maar Star Wars staat niet precies gekend om z'n eenvoudige verklaringen. The Force Awakens had namelijk ook verschillende interpretaties, met de titel alleen weten we dus nog niet zoveel als we wel zouden willen. Al is niks zo leuk als gewoon naar de film kijken en je laten verrassen, natuurlijk.