Zwaarste storm in meer dan twintig jaar zorgt voor enorme ravage in Californië

Over Californië trekt momenteel de zwaarste storm die de staat in meer dan 20 jaar te verwerken kreeg. Er vielen al vier doden. In verscheidene plaatsen zijn inwoners geëvacueerd, omdat aardverschuivingen dreigen en huizen zijn verwoest door omgevallen bomen. De komende week wordt bovendien opnieuw extreem veel regen verwacht.

De storm raast over het midden en zuiden van de Amerikaanse staat. Wegen zijn afgesloten en evenementen zijn afgelast. Door overvloedige regen en modderstromen moest zelfs een deel van de Pacific Coast Highway worden gesloten. Op verschillende plaatsen deed de forse win trucks kantelen.

Overal zijn elektriciteitsmasten omgewaaid, waardoor veel mensen zonder stroom zitten. Er zijn ook honderden vluchten geannuleerd; alleen al meer dan 300 op Los Angeles National Airport.

Vier doden, studenten ontsnapt

Volgens meteorologen is het de zwaarste storm sinds 1995. In Sherman Oaks, bij Los Angeles, werd een 55-jarige man geëlektrocuteerd toen een elektriciteitspaal op zijn auto viel. De man overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. In Victorville verdronk een bestuurder die met zijn auto te water was geraakt. Twee andere mensen stierven in kettingbotsingen, veroorzaakt door modderstromen op de weg in het ene geval, en doordat een auto gewoon van de weg werd geblazen in het andere.

Op het terrein van de universiteit van Los Angeles zijn enkele studenten aan de dood ontsnapt. Een hoge boom viel op hun appartementen en miste de slapende studenten maar net.

De komende week wordt opnieuw extreem veel regen verwacht. De waterkrachtcentrales bij de Niagara-watervallen zouden een half jaar op de hoeveelheid regen kunnen draaien, zeggen meteorologen.