De raket van SpaceX is er weer in geslaagd om veilig terug te keren naar de aarde en dat is goed nieuws

Een Falcon-raket van SpaceX is er opnieuw in geslaagd om succesvol naar de ruimte te vliegen en daarna weer veilig te landen op de aarde. Dat zorgt niet alleen voor indrukwekkende beelden, maar is ook heel belangrijk voor de toekomst van de ruimtevaart omdat zo enorm veel kosten kunnen bespaard worden.

SpaceX is een van de bedrijven van Elon Musk en er is van hem al langer geweten dat hij maar weinig uitdagingen uit de weg gaat. Met SpaceX wil Musk nu ook de ruimte veroveren. Met zijn herbruikbare Falcon-raketten hoopt hij goedkoper naar de ruimte te kunnen vliegen en op termijn zelfs mensen op Mars te zetten.

Dat dat niet zo eenvoudig is, blijkt uit de vele tegenslagen die SpaceX al heeft gehad. In juni 2015 ontplofte een Falcon 9-raket die naar 't ISS had moeten gaan, in september 2016 ontplofte een andere Falcon 9 nog voor 't opstijgen, bij een test.

Gevolgd door NASA

Het geluk lijkt echter de keren, want de succesvolle landing van de Falcon-raket vandaag was al de achtste keer dat SpaceX een raket terug naar de aarde kon brengen. Vijf keer landde die raket bij zijn terugkeer op een boot in volle zee en drie keer zelfs op het vasteland.

Het was vandaag de eerste keer dat SpaceX gebruikt heeft gemaakt van het legendarische lanceerplatform Cape Canaveral in Florida. Dat was indertijd gebouwd voor de maanmissies en werd later ook gebruikt door de Space Shuttles, maar is sinds 2011 werkloos.

De missie van vandaag werd aandachtig gevolgd door medewerkers van NASA. Die zouden namelijk graag in de toekomst steeds meer gebruik maken van Elon Musk en zijn bedrijf. Ook nu is Dragon, het deel dat door de Falcon-raket in de ruimte werd geschoten, gevuld met 2.500 kilogram materiaal voor het ruimtestation ISS. Binnen twee dagen zou Dragon daar moeten aankomen.

Raketten hergebruiken

In de toekomst wil NASA de raketten van SpaceX ook gebruiken om astronauten in de ruimte te brengen, maar daarvoor moeten wel nog veel testvluchten gebeuren. De Falcon-raketten hebben dan ook een druk programma voor de boeg de komende tijd. In 2018 hoopt Musk astronauten te kunnen vervoeren, al spreken andere rapporten eerder van 2019.

Vooral in maart wordt het interessant, want dan wil Elon Musk voor het eerst een van zijn raketten hergebruiken. Hoewel de Falcon-raketten al meermaals veilig teruggekeerd zijn naar de aarde, zijn er bij nieuwe vluchten altijd nieuwe raketten gebruikt.

Winst maken

Als dat succesvol verloopt, lijkt SpaceX klaar om eindelijk winstgevend te worden. Het bedrijf zou momenteel al voor zo'n 9 miljard euro aan orders hebben staan van allerhande bedrijven die de Falcon-raketten willen gebruiken om satellieten in een baan om de aarde te brengen.

Om SpaceX in te huren voor zo'n lancering betaal je als bedrijf minimum 55 miljoen euro en met bijhorende diensten zelfs tot 135 miljoen euro. Na de ontploffing in september zag het bedrijf enkele orders geannuleerd worden.

Bekijk hier de lancering

Drones filmden de terugkeer naar de aarde

 

En dat zorgt voor prachtige beelden

Lees meer