Vliegende honden vallen dood uit de bomen van recordhitte in Australië, waar het, euh, ook sneeuwt momenteel

Dat Australië een raar land met rare beesten is, wisten we al wel. Maar wat ze daar momenteel meemaken met het weer, tart alle verbeelding. Terwijl het in sommige delen ongekend heet is en de bosbranden enorme ravages aanrichten, is in andere delen sneeuw gevallen, vriest het, of zijn er regenrecords.

In New South Wales was het zaterdag 46,2 graden. Gisteren was de temperatuur ietsjes gezakt, tot 45,1 graden. De hittegolf duurt daar nu al weken.

In dat deel van Australië is het momenteel zo heet dat sommige dieren gewoon letterlijk dood neervallen. In de plaats Singleton in de staat New South Wales, zo'n 200 kilometer boven Sydney, zijn 800 vliegende honden, een vleermuizensoort met een spanwijdte van meer dan 1 meter, gewoon dood uit de bomen gevallen. Andere hingen dood aan een tak.

Vliegende honden hebben de neiging hun spieren en pezen te ontspannen als zij zich aan boomtakken vastgrijpen, en zo blijven ze hangen, zelfs als ze dood zijn.

In het zuidoosten van Australië woeden ook al dagen grote natuurbranden. Sinds kerstmis heeft het grootse deel van Oost-Australië constant te maken met extreme temperaturen. Hittegolven komen steeds vaker voor en deze trend zal aanhouden omdat de invloed van de mens op het klimaat alleen maar erger wordt.

Onderzoekers waarschuwen ervoor dat binnen enkele decennia de hittegolven regelmatiger voor gaan komen in het hele land, niet alleen in New South Wales.

En ondertussen, elders ...

In het hele zuidwesten van Australië hebben ze dan weer af te rekenen met immens veel nattigheid. Door die zware regenval en onweersbuien zijn rivieren daar buiten de oevers getreden. Inwoners van de stad Northam, ten oosten van Perth, hebben lager gelegen delen van de stad verlaten. Het dorp Ravensthorpe is door overstromingen afgesneden van de buitenwereld, nadat de brug naar het dorp is overstroomd.

De zware regenval is het gevolg van een orkaan die eerder deze week over het noorden van Australië raasde.

En, om het helemaal compleet te maken: in Victoria hebben ze - remember, het is hoogzomer in Australië - af te rekenen gekregen het voorbije weekend met vrieskou en sneeuw.