Ouders Maddie moeten zich weer verdedigen tegen claims dat ze ontvoering hebben verzonnen

De ouders van de Britse Madeleine McCann staan voor een nieuwe rechtszaak over de ontvoering van hun dochter. Dat mag dan intussen tien jaar geleden gebeurd zijn, de zoektocht is nog altijd bezig, en de geruchten en roddels zijn ook nog erg actief. Zo zijn ze er al meermaals van beschuldigd dat ze alles in scène hebben gezet omdat Maddie eigenlijk dood is, vooral door de voormalige politiebaas die het onderzoek in het begin geleid heeft.

Al jaren voeren de McCanns een juridische oorlog tegen de voormalige politiebaas Goncalo Amaral die zijn versie van de feiten in een boek gepubliceerd heeft. Hij had geschreven dat Maddie dood is en dat haar ontvoering voor de ouders enkel een manier is om de waarheid te verbergen. Dat kon niet voor de McCanns, maar in beroep kregen ze van de rechter ongelijk. Nu hebben ze een formele klacht tegen het oordeel ingediend. Kate en Gerry McCann riskeren de juridische kosten van de auteur te moeten betalen, en ze kunnen op hun beurt door hem vervolgd worden.

Op die manier gaat de soap dus ook achter de schermen nog steeds verder. Maddie verdween dit jaar exact tien jaar geleden uit het vakantieappartement van de McCanns in Praia da Luz. Haar ouders waren toen met vrienden op een terras in de buurt aan het eten. Sindsdien zijn er tal van pistes geweest, maar onderzoekers hebben nog altijd niet kunnen bepalen wat met Maddie gebeurd is. In principe zouden ze het intussen ook al opgegeven hebben, maar enkele maanden geleden werd door een nieuwe tip beslist om het onderzoek toch weer te verlengen. De McCanns zijn zelf een hele tijd verdacht geweest in het onderzoek.

Niet verdacht, niet onschuldig

Amaral publiceerde zijn boek drie dagen nadat Kate en Gerry officieel werden geschrapt als verdachten. Dus was het boek misplaatst, maar volgens de rechter is het feit dat ze niet langer verdacht worden niet hetzelfde als onschuldig zijn. Amaral is niet van de minste, aangezien hij aanvankelijk de leiding over het onderzoek naar de ontvoering had. In een eerste uitspraak van de rechtbank moest hij de ouders een schadevergoeding van meer dan 400.000 euro betalen, maar in beroep werd dat vonnis dus omgekeerd.

Daarmee is voor Kate en Gerry McCann de kous nog niet af. Ze willen de voormalige politiebaas nu voor het Europese hof voor de Rechten van de Mens sleuren. In de publieke opinie hebben de ouders nog altijd tegenstanders omdat ze Maddie alleen hebben gelaten terwijl ze gingen eten. In het vonnis van de rechter staat ook nog dat "de ouders een hoge prijs betalen voor de verdwijning van Madeleine door hun nalatigheid om hun kinderen op te volgen en te beschermen". Ook na tien jaar krijgt dit verhaal dus zeker nog een ferme staart.

Lees meer