Eerste race tussen zelfrijdende wagens: winnaar haalt 186 km/u, verliezer crasht

Er is geschiedenis geschreven op de Formule E Buenos Aires ePrix: de eerste race tussen volledig zelfrijdende wagens op een echt racecircuit. De winnaar reed tot 186 km/u, de verliezer ... die crashte. Maar een positieve noot: er zijn geen bestuurders gewond geraakt bij de crash!

De race was een test van Roborace, een start-up die krachtige zelfrijdende racewagens wilt produceren. De twee voertuigen, ook DevBots genoemd, namen het tegen elkaar op op het racecircuit in Buenos Aires, en dat is een primeur. De winnaar haalde een topsnelheid van 115 mijl per uur (zo'n 186 kilometer per uur), maar de verliezende wagen deed het minder goed. De tweede wagen nam een bocht te agressief en crashte. Er werden door Roborace geen beelden van de crash vrijgegeven, maar in de tweet van Autoblog Argentina zien jullie een paar foto's van het wrak.

De wagens, die wel nog steeds een ruimte hebben voor een chauffeur, reden volledig autonoom. En hoewel ze al getest hadden op dit circuit, was het wel de eerste keer dat er echt een race was tussen twee zelfrijdende voertuigen.

Roborace is dus nog volledig in ontwikkeling, maar het doel is om verschillende raceteams tegen elkaar te laten uitkomen met dezelfde auto maar wel met hun eigen software. Dat riep meteen wat controverse op. Want hoewel het nu minder erg is om te 'supporteren' voor crashes (aangezien er geen gekwetsten meer kunnen vallen), zeggen sommigen dat het niet echt racen is als er geen chauffeur is die zijn eigen limieten en die van de auto opzoekt.

Het blijft een raar zicht: twee lege wagens aan de start van een race.

Ze vertrokken wel niet met scheurende banden zoals ze anders doen ...

De tweede wagen nam een bocht net te agressief.

De winnaar klokte een topsnelheid van 186 kilometer per uur!

En al liep het voor een van de twee wagens niet zo goed af, er is wel geschiedenis geschreven.