Disney ontwikkelt een kamer waarin je telefoon draadloos oplaadt

De batterij van je smartphone is nog maar eens plat en je vindt je oplader niet. Wij hebben het bijna dagelijks voor. Het draadloos kunnen overzetten van elektriciteit is dan ook iets waar wij al lang naar uitkijken. Disney Research heeft nu een kamer gemaakt waarin alle apparaten draadloos opgeladen worden. Maar we moeten de vreugde toch even temperen, want er zijn wel een paar minpunten.

Draadloos opladen is al langer mogelijk. Al is dat 'draadloos' eerder een gemakkelijke marketingterm. Want je kan het moeilijk echt 'draadloos' noemen als je je smartphone op een draadloze oplader moet leggen, die dan weer op zijn beurt in het stopcontact moet zitten. Je zit hoe dan ook vast aan die oplader. Echt draadloos opladen is echter wel zoiets waar we van verwachten dat het er ooit wel zal komen, want zo vergezocht lijkt het niet. En kijk, Disney is er nu al in geslaagd.

Drie onderzoekers, gefinancierd door Disney Research, hebben een kamer geconstrueerd waarin alle apparaten automatisch draadloos van energie worden voorzien. Al is het nog niet meteen iets dat je zelf thuis zal kunnen installeren.

We komen dichter!

In het midden van de kamer staat een grote (lelijke) koperen paal die elektromagnetische stralen uitzendt. De muren, vloer en plafond zijn gemaakt van aluminium, zodat de stralingen binnen de kamer worden gehouden. Zo wordt een magnetisch veld gecreëerd in de kamer, waardoor door middel van spoelen elektriciteit kan worden verdeeld. Er werden zo tien apparaten tegelijkertijd draadloos van energie voorzien. Draadloos je smartphone opladen, kan dus al. Minpuntje is natuurlijk wel dat je dan zo'n spoel aan je gsm zal moeten hangen die de energie kan opvangen.

De onderzoekers hebben ook gemeten hoeveel energie ze in de kamer konden pompen vooraleer het gevaarlijk werd. En dat bleek niet echt veel. Het maximum was 1.900 watt. En zelfs dan nog zouden we beter niet dichter dan "2 feet", ongeveer 60 centimeter, bij de koperen paal komen.

We zijn dus nog ver van echt gewoon je woonkamer binnen te wandelen en je smartphone niet in het stopcontact te hoeven steken om hem te laten opladen. Maar we komen dichter!