Wetenschappers bevestigen het: dit is hoelang we zonder gsm kunnen

Hoelang kan je zonder je gsm? Dat beantwoorden wij vaak met "Zeg mama, moei u niet zo!" Maar het is ook de vraag die een aantal onderzoekers zich hebben gesteld. En het antwoord is misschien wel 'erger' dan verwacht.

Een groep psychologen deed onderzoek naar hoelang de gemiddelde 18- tot 26-jarige zonder smartphone kon. En dat bleek maar heel eventjes te zijn: slechts een paar minuten. Het onderzoek wees uit dat jongeren van wie de gsm was afgenomen meer stress vertoonden dan zij die hun gsm nog bij de hand hadden. Deelnemers die een andere gsm kregen toonden minder stress, hoewel het dus niet hun eigen gsm was.

Het comfort van een gsm is een substituut voor menselijke interactie, zo zeggen de onderzoekers. Ze vergelijken het zelfs met het veiligheidsdekentje dat een baby als troost nodig heeft als hij niet bij de ouders is.

Nomofobie

"Mensen kunnen heel hard gebonden zijn aan bepaalde voorwerpen" zegt Veronika Konok, een van de onderzoekers, "zoals foto's van belangrijke mensen of speelgoed. De gsm is in dat opzicht zelfs speciaal, aangezien het niet alleen een belangrijk voorwerp is maar ook onze sociale wereld vertegenwoordigt."

Het resultaat van deze studie is natuurlijk ook niet zo verrassend. Als je gsm nog maar een paar procentjes batterij heeft, voel je je eigen stresslevels zo al stijgen. En die vrees om je gsm niet bij je te hebben en te kunnen gebruiken, heeft zelfs een naam: nomofobie (van no-mobile-phone phobia). Bijna drie kwart van ons zou er aan lijden.