Op deze 9 verlaten plekken wonen nu alleen nog maar dieren

Soms loopt het wel eens mis en moet men verhuizen, of er is geen reden meer om ergens te blijven. Dan kan het wel eens zijn dat plaatsen verlaten worden. Wanneer dit gebeurt neemt de natuur deze plek gewoon terug en is de kans groot dat er dieren intrekken. Dit zorgt voor prachtige taferelen die je gezien moet hebben. Hier volgen enkele verlaten plekken die (terug) ingenomen zijn door dieren.

1. Kolmanskop, Namibië

Kolmanskop in Namibië werd in 1954 verlaten door zijn inwoners. De stad werd bewoond door mijnwerkers opzoek naar diamanten. Maar toen deze mijnen uitgeput raakten, werd het tijd om verder te gaan. De stad is nu een prachtige ruïne en een populaire toeristische trekpleister. Ook de wilde paarden, Namib Horses, maken gebruik van de leegstaande huizen. Er is niet echt duidelijkheid over hoe zij in de Namibische woestijn zijn geraakt, maar de paarden hebben zich aangepast en weten in de droogte te overleven met alleen water.

2. Bangkok, Thailand

In 1977 werd de New World Shopping Mall in Bangkok gesloten wegens veiligheidsredenen. Doordat de regen via het open dak naar binnen kon, duurde het niet lang of de kelder van het gebouw stond onder water. Het stilstaande water zorgde voor een overlast aan muggen en de buren konden hier niet mee lachen. Dus moest er naar een oplossing worden gezocht. Zo werden er koi vissen en katvissen losgelaten in de reeds gevormde vijver. Deze zijn ondertussen een heuse attractie geworden.

3. Salo, Finland

Ook kleine en onbekende plekjes passen in dit lijstje. Fotograaf Kai Fagerström was op wandel in de bossen rond zijn zomerhuis in Salo, Finland. Hij kwam een idyllisch verlaten huis tegen in het midden van de bossen en nam zijn camera mee naar binnen. Het huis was alleen niet zo verlaten als hij dacht. Het was overgenomen door twaalf diersoorten waaronder vogels, muizen, vossen en dassen.

4. Pripjat, Oekraïne

© Getty Images

Toen in 1986 de bewoners van Pripjat hun huizen moesten verlaten door het Tsjernobyl-drama, werd het direct ook onbewoonbaar verklaard voor 20.000 jaar. Maar dit weerhield de dieren er niet van om in te trekken. De wilde honden, paarden en zwijnen hebben zich aangepast en leven nu rond de kernreactor.

5. Falklandeilanden, Argentinië

Na de oorlog in 1982 werd het water rondom de Falklandeilanden overbevist. Dit trok een hele hoop pinguïns aan en zij zijn nooit meer vertrokken. Een klein detail: tijdens de oorlog werd er over heel het strand zo'n 20.000 landmijnen verspreid. Gelukkig zijn de pinguïns te licht en kunnen zij de landmijnen niet laten ontploffen.

6. New York, Verenigde Staten

 
Sinds 2001 dumpt New York zijn oude metrowagons in de zee aan de oostkust. Ze proberen zo kunstmatige riffen te creëren, de Redbird Reef. De wagons worden zo een plek waar onder andere vissen en zeeschildpadden zich kunnen voortplanten. Men heeft al meer dan 2.500 wagons in de zee losgelaten.

7. Ōkunoshima, Japan

Wanneer je op het eiland Ōkunoshima aankomt kan je niet naast de konijnen kijken. Van de toeristen trekken ze zich niets aan. Integendeel, ze genieten van de aandacht en laten zich zelfs voederen. Er zijn twee verhalen van hoe de konijnen op het eiland terecht zijn gekomen. Er wordt gezegd dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt als proefkonijn bij het testen van gifgas. Maar er gaat ook de ronde dat enkele kinderen konijnen vrijlieten en dat deze zich hebben voortgeplant tot de enorme populatie van nu.

8. Año Nuevo Island, California

Een oud kustwachtstation op het Año Nuevo Eiland werd in 1948 verlaten. Nu is het de habitat voor allerlei zeezoogdieren. Zo hoort het eiland nu tot de California State Parks en zij zijn een fokprogramma voor de zeeolifanten gestart. Je vindt er ook otters, zeeleeuwen en kousenbandslangen.

9. Aralmeer, Centraal-Azië

© Getty Images

Wat ooit het vierde grootste meer in de wereld was, dreigt nu compleet te verdwijnen. Doordat nabijgelegen rivieren hun water niet meer afdrijven naar het Aralmeer, droogt het gewoon uit. Wat zorgt voor een triestig uitzicht met hier en daar een gestrande boot. Ondertussen heeft de kameel zijn intrek genomen en zij liggen hier niet echt wakker van. Zij rusten uit en ontlopen de bakkende zon in de schaduw van de boten.

Lees meer