Proximus-baas eist naast haar 800.000 euro per jaar nog extra bonus van regering, die weigert

Het rommelt tussen de CEO van Proximus Dominique Leroy en haar 'baas', de federale regering en premier Charles Michel. Want Leroy, die ruim 800.000 euro verdient per jaar, eist een bonus, "een variabele verloning op lange termijn". Maar de regering, die meerderheidsaandeelhouder is, weigert die te geven.

Telecom in België, dat boert goed. Eerder kondigde Telenet heel forse winst aan, en Belgacom zal ook met goede cijfers komen. Dat kan moeilijk anders: de prijzen liggen veel hoger dan in andere Europese landen, want concurrentie is er nauwelijks. De twee grote spelers vormen een duopolie en houden telefonie en data lekker duur. Zodanig zelfs dat het de inflatie in België omhoog duwt.

Maar voor Proximus zelf betekenen goede cijfers dat de CEO boter bij de vis wil. Want Dominique Leroy, eist een langetermijnbonus, zo weet De Tijd. Alleen: premier Charles Michel (MR) en z'n minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld), die zelf 227.000 euro per jaar verdienen, weigeren om Leroy nog meer te laten betalen.

Het loon van overheidsmanagers is al langer voorwerp van discussie. De voorganger van Leroy, de eigenzinnige Didier Bellens, verdiende makkelijk 2 miljoen euro per jaar. Maar onder de vorige regering Di Rupo werden de lonen geplafonneerd op zo'n 650.000 euro per jaar voor beursgenoteerde bedrijven zoals Belgacom en Bpost. Voor bedrijven zoals de NMBS ligt het plafond veel lager, op 290.000 euro.

Thijs vond het niet genoeg, Leroy nu blijkbaar ook niet meer

Johnny Thijs, de baas van Bpost, besliste destijds dat geld belangrijk is voor hem wel erg belangrijk: met de 'magere' som van 650.000 euro kon hij niet leven en hij stapte op. Bij Belgacom werd Leroy aangesteld, en ze ging akkoord met haar 'lage' loon.

Ondertussen is dat dus al stilletjes gestegen tot ruim 800.000 euro. Maar Leroy wil meer. Want zeven directeurs van het directiecomité van Proximus hebben wel een "verloning op lange termijn", ze verdelen onderling een bonus op lange termijn van 1,2 miljoen euro. En Leroy vindt dat ze daar ook recht op heeft, dat zei ze eerder al in een interview. "Het enige dat me aan mijn loonpakket stoort, is dat er geen langetermijnincentive in zit. Dat kan eigenlijk niet. Als CEO word ik net betaald om strategische lijnen uit te zetten en op lange termijn te denken."

Bij de regering botst dat nu op een 'njet'. Een hoger loon zien ze echt niet zitten. Wil Leroy een lange termijnbonus, dan zal ze op haar vast pakket moeten inleveren. Dat gaat niet gebeuren natuurlijk.

Lees meer