Wanneer holebi's gelijke rechten krijgen, gaan de zelfdodingscijfers naar beneden

Wij hebben in België al sinds 2003 gelijke rechten voor holebi's, toch als het op trouwen aankomt, maar in de Verenigde Staten moeten ze nog wennen aan het idee. Sinds 2015 kan het overal in de VS, en dat heeft duidelijk z'n invloed op de mentale gezondheid van de bevolking. Zeker bij tieners is het verschil bijna gênant: het aantal zelfdodingen bij jonge holebi's is sinds de gelijkschakeling van het huwelijk met 15% procent gedaald. Wie had dat gedacht?

Breaking news: blijkt dat als je mensen, los van hun seksualiteit, gelijkwaardig behandelt, dat ze daar gelukkiger van worden. Bijvoorbeeld: als je holebi's laat trouwen zoals hetero's, dan daalt het zelfmoordpogingcijfer bij die eerste groep vrij spectaculair. Da's de vrij logische, maar broodnodige conclusie van Harvard-researcher Julia Goldberg Raifman en haar team.

Zij bekeken de suicidecijfers van jongeren in middelbare scholen: zo'n 700.000 zelfmoordpogingen tussen 1999 en 2015 werden aangegeven. Een dikke 200.000 van die pogingen werden gepleegd door jongeren die van zichzelf aangegeven hadden dat ze homo, lesbisch of biseksueel waren. Voor holebi's gelijke trouwrechten kregen in de volledige VS, lieten, in 2015, al 32 staten het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen toe.

En dat had duidelijke resultaten, want in die 32 staten ging het zelfmoordpogingcijfer bij holebi's met 14% omlaag. Da's ongelooflijk veel, en eigenlijk is dat niet vreemd. Want wie voelt er zich nu niet beter in z'n vel als ie door de maatschappij geaccepteerd wordt zoals ie is? Opvallend is wel dat ook bij niet-holebi's het zelfdodingscijfer met 7% daalde. De onderzoekers denken dat dat er mee te maken heeft dat niet iedereen zich, zelfs op een anonieme enquête, durfde te outen.

Kinderen

Even samenvatten: homoseksuele, lesbische en biseksuele tieners aan wie wordt gezegd dat hun liefde niet gelijkwaardig is, en dat ze dus niet mogen trouwen met de persoon die ze graag zien omdat dat als abnormaal of onacceptabel wordt gezien, zijn meer geneigd om tot zelfdoding over te gaan. Maar als we hun rechten legaliseren, dan voelen de kinderen (want daar gaat het uiteindelijk om!) in die kwetsbare groep zodanig veel beter dat het zelfdoding tegengaat.

De studie zegt niet definitief dat er een causaal verband tussen legalisering van het homohuwelijk en zelfdodingscijfers, maar het is wel een indicatie. Kinderen zijn sowieso al kwetsbaar tijdens de puberteit, in de Verenigde Staten is zelfdoding zelfs de tweede meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen tussen 10 en 19 jaar. Da's al erg genoeg, maar als je dan ook weet dat 29% van de holebi-jongeren overgaat tot een zelfmoordpoging, tegenover 6% bij de hetero's, is er werk aan de winkel.

Hoera voor Finland

En da's dus ook de boodschap van het onderzoek: wie het homohuwelijk goedkeurt is letterlijk levens aan het redden. Omgekeerd: als lobbygroepen er in slagen om de beslissing van het Hooggerechtshof in de VS om te keren, en holebi-huwelijken opnieuw illegaal te maken, kost dat aan heel wat jongeren het leven.

Maar er is ook goed nieuws: Finland wordt op 1 maart het dertiende Europese land dat het homohuwelijk toestaat. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat er ook nog een aantal Europese landen zijn die het niet toestaan, en daar zitten een aantal verrassingen bij. In Duitsland, toch goed voor zo'n 80 miljoen inwoners, mag het bijvoorbeeld niet. Daar staat tegenover dat in Malta, waar de katholieke kerk zich nogal durft moeien met de wetgeving, het wél mag.

Heb je vragen over zelfmoord of wil je er met iemand over praten? De zelfmoordlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch beschikbaar voor iedereen op het gratis nummer 1813, of via chat op de site www.zelfmoord1813.be (elke dag van 19u tot 21u30).

Lees meer