Ruimtereizen steeds dichterbij volgens NASA, na ontdekking van 7 mogelijk bewoonbare planeten

We zijn duidelijk niet alleen in het universum. Da’s het minste wat je kan zeggen na nieuwe ontdekkingen van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft 7 exoplaneten ontdekt rond de ster TRAPPIST-1. Dat zijn planeten die op de Aarde lijken en op termijn bewoonbaar kunnen zijn. "Not if, but when", zei Thomas Zurbuchen van NASA tijdens de persconferentie. En zo komen ruimtereizen steeds dichterbij. 

De mededeling van NASA begon vanavond stipt om 19 uur Belgische tijd en werd vooraf aangekondigd als groot nieuws. En dat werd het ook. Via de website van NASA spraken vijf geleerden over hun ontdekking van 7 planeten waar leven mogelijk is, zogenaamde exoplaneten.

Dat zijn planeten die rond andere sterren draaien dan de Zon. Ze liggen dan ook een stuk verder verwijderd dan de bekende buurplaneten. In de jaren 90 begon de zoektocht van deze planeten door de vooruitgang van telescopen.

De planeten zijn voor veel wetenschappers het Walhalla. Ze hopen er buitenaards leven te ontdekken. De planeten kunnen ook dienen als alternatief voor de Aarde, moest het hier helemaal fout lopen als gevolg van bijvoorbeeld de klimaatproblemen.

Leuk detail. De Belg Michaël Gillon is één van de onderzoekers die de planeten ontdekte en daar mogen we best trots op zijn. De man is onder meer astronoom aan de Universiteit van Luik en is expert op het vlak van exoplaneten.

Astronoom en landgenoot Michaël Gillon was zichtbaar tevreden om het nieuws te mogen aankondigen

© NASA

TRAPPIST-1 en de 7 planeten liggen trouwens 'relatief' dicht bij ons: op zo'n 40 lichtjaren

Lees meer