Een Zweeds plan dat we wel zien zitten: geef personeel recht op een (betaald) uurtje sekspauze

Per-Erik Muskos, een Zweeds sociaal-democraat, heeft een “seksmotie” ingediend. De politicus wil alle werknemers het recht te geven om een uur (betaald) vrij te kunnen nemen om thuis seks te hebben.

De sociaal-democraat diende de seksmotie in in de gemeente Övertornea. Hij zei dat de motie het moet kunnen halen, want “wie kan hier nou tegen zijn?”

"Uit onderzoek blijkt dat seks gezond is", zei de 42-jarige politicus nadat hij de motie had ingediend. "Het gaat om het verstevigen van je relatie, dit is helemaal geen maatregel tegen de vergrijzing.“

Er zijn ook nadelen aan zijn plan, geeft hij toe. Zo is er geen mogelijkheid om te checken of de werknemer het uurtje inderdaad besteedt aan seks. Maar volgens Muskos moeten de bazen wel een beetje vertrouwen hebben in hun personeel.

De Zweden hebben het al niet heel slecht, wat betreft hun arbeidsvoorwaarden. Alleen de Fransen en Finnen werken minder uren. Zweedse werknemers behoren tot de minst gestreste werkers ter wereld en ze zijn behoorlijk gelukkig.