Hold on to your hat: eerste storm van 2017 komt er toch aan

Vanaf deze middag neemt de wind flink toe en krijgen we de eerste heuse storm van het jaar over ons heen. Ondertussen heeft het KMI het waarschuwingsniveau in 4 provincies van code Geel naar code oranje (West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Luik):  daar kunnen rukwinden tot boven de 100 km per uur zijn.

De focus van het stormweer komt te liggen op het noorden van de Benelux, maar nu is dus wat bijgestuurd in de voorspellingen: niet alleen Nederland, ook Vlaanderen zal prijs hebben. Verwacht naast wind ook felle regen.

Volgende nacht wordt het tijdelijk wat droger maar niet lang: het noorden en oosten van België krijgt opnieuw perioden met regen of buien. Op de Ardense Hoogten worden dat geleidelijk buien van smeltende sneeuw of sneeuw.

IJs!

In de loop van vrijdagavond wordt het droog en verschijnen er geleidelijk aan opklaringen. 's Nachts kan het lichtjes vriezen, met kans op vorming van ijsplekken in het centrum en het oosten.

Weekend

Zaterdag wordt het overwegend droog met regelmatig opklaringen en hoge wolkenvelden. In de voormiddag is er in het zuidoosten van het land aanvriezende mist mogelijk. Op het einde van de dag neemt de bewolking toe vanuit het westen. Maxima van 4 tot 8 graden.

Zondag begint nog overwegend droog, met in het zuidoosten enkele opklaringen. Nadien neemt de bewolking toe en gaat het in het noordwesten lichtjes regenen. Het wordt zacht, met maxima tussen 7 en 11 graden.

De dagen nadien zullen droge maar zwaarbewolkte perioden afwisselen met perioden van (soms matige) regen. Vanaf dinsdag wordt het minder zacht en kan het in de Ardennen sneeuwen.