Wie in krokusvakantie nog last minute op reis wil is te laat. Voor paasvakantie is het 5 voor 12

Reisagentschap Thomas Cook maakte vandaag bekend dat bijna alle vakantiebestemmingen tijdens de krokusvakantie volgeboekt zijn. Newsmonkey heeft met Tui- en Sunjets-woordvoerder Piet Demeyere gesproken en ook daar zit bijna alles vol. Demeyere heeft het over een globale trend: in het buitenland boeken mensen steeds vroeger hun vakanties en niemand wil nog naar landen als Turkije. Maar hoe zit het nu voor de paas- en zomervakantie?

Reisagentschap Thomas Cook zei vandaag dat de tijd van lastminutereisjes voorbij is: "Wie geen vier maanden op voorhand zijn reis boekt, blijft over met de kruimels,” zegt woordvoerder Franklin Braeckman. Voor de krokusvakantie zouden er nog amper vakantiebestemmingen beschikbaar zijn, en ook voor de paas- en zomervakantie zou het er slecht uitzien.

Thomas Cook gaf ook aan dat het samenvallen van de Belgische krokusvakantie en de Nederlandse carnavalsvakantie een belangrijke oorzaak is voor het tekort aan last minutes.

Het hele jaar door minder

Tui- en Sunjets-woordvoerder Piet Demeyere heeft aan newsmonkey bevestigd dat ook zij zo goed als volgeboekt zijn tijdens de krokusvakantie.

Volgens Demeyere is niet zozeer de krokusvakantie of de paasvakantie het probleem, maar zullen er het hele jaar door minder lastminutepromoties zijn: “Mensen kunnen hun boekingsgedrag inderdaad best vervroegen. In Nederland doen ze dat al, maar in Engeland nog veel meer: als wij nog moeten beslissen waar we deze zomer heen willen, hebben de Britten hun hotelkamers al geboekt.”

Turkije niet meer populair

Er zou ook een onderscheid zijn tussen de lastminutebestemmingen die geboekt worden: “Vroeger lagen landen als Egypte, Tunesië en Turkije goed in de markt. Maar met de recente ontwikkelingen wil iedereen naar Zuid-Europa, ook de Russen en de Chinezen,” aldus Demeyere.

“De vraag naar vakantiebestemmingen is dus hetzelfde gebleven, of zelfs gestegen, maar het aanbod is ernstig vernauwd. Deze trend zien we dus niet enkel hier: overal in Europa en Azië gaan mensen hun vakanties veel vroeger boeken.”

Demeyere zegt dat Tui daarom de vroegboekkortingen stimuleert. Wie er vroeg bij is kan zijn reis nog uitkiezen: “We willen de klant overtuigen dat het beter is om nu te boeken, zoals we dat vroeger bij de lastminutevoordelen deden. Ook wij werken actief mee aan de trend van vroegboekkortingen.”

Te laat

Is het dan te laat om in de paas- of zomervakantie nog een reisje te boeken? Volgens Demeyere niet: “Je hebt tophotels op topbestemmingen. Als je daarheen wilt is het voor de paasvakantie al te laat en voor de zomervakantie is het nu 1 voor 12. Maar dat betekent niet dat die bestemming zelf volgeboekt is, we kunnen voor de paasvakantie echt nog een kwaliteitsvolle reis aanbieden. Maar interessante lastminutepromoties gaan er de komende tijd niet meer bij zijn.”

Lees meer