Vlak na superdeal met Netflix zegt Scorsese plots dat je films beter niet op tv bekijkt

'The Irishman', de nieuwe film van Martin Scorsese met Robert De Niro in de hoofdrol, zal niet in de cinema verschijnen maar enkel op Netflix, dat raakte eergisteren bekend. Maar nu zegt diezelfde Scorsese dat je films eigenlijk beter niet op een televisie of een tablet bekijkt. Dat zou in de cinema moeten. Euh, oké?

Eergisteren raakte bekend dat de The Irishman, de nieuwe film van Martin Scorsese, niet in de zalen zal verschijnen. Netflix kocht de rechten, zodat de film enkel op Netflix zal te zien zijn. Netflix wil zich beginnen profileren op het vlak van films en dan is dit een logische zet. Maar wat Martin Scorsese gisteren in een interview zei, is dat allerminst.

Ongelegen

De legendarische filmmaker zei dat je films eigenlijk beter niet op een televisietoestel, of een tablet, bekijkt. "Het probleem is dat alles rond het scherm je afleidt" zegt hij. "Je kan nu, bijvoorbeeld, films zien op je iPad. Je kan het scherm misschien dichter bij je gezicht brengen en de deur sluiten, maar je ziet naast je scherm gewoon overal iets" zo weidt hij verder uit. "Zelfs als je een film kijkt op een groot tv-scherm, dan liggen er nog steeds dingen rond te slingeren in de kamer. Een telefoon die gaat, mensen die passeren ..." Alles leidt je af en dat heb je niet (of veel minder) in een cinema, vindt hij. "Het is gewoon niet de beste manier" sluit hij af.

Dat een cinefiel als Scorsese geen fan is van de small-screen ervaring is niet verrassend. Maar de timing van zijn uitspraken is toch, op z'n zachtst gezegd, raar. Voor Netflix komen deze uitspraken ook natuurlijk enorm ongelegen. Als je je als streamingdienst wil mengen op de filmmarkt, is het misschien beter dat de verantwoordelijke van een van je eerste grote deals niet meteen zegt dat je niet op hun manier moet kijken ...

Lees meer