Syriër die morgen Oscar voor beste documentaire kan winnen toegang tot VS geweigerd

Khaled Khateeb, wiens film The White Helmets morgen kans maakt op een Oscar, mag niet naar de VS vliegen om bij de uitreiking te zijn. De Syriër is op het laatste moment door Homeland Security een inreisvisum geweigerd. De vijf genomineerde regisseurs voor de Oscar voor de beste buitenlandse film hebben zich vandaag ook gezamenlijk uitgesproken tegen president Donald Trump.

Volgens een interne memo van de Trump-administratie die The Associated Press kon inzien, besliste het Department of Homeland Security op het laatste moment om Khaled Khateeb niet toe te laten om van Turkije naar Los Angeles te reizen voor de uitreiking van de Academy Awards.

Over het waarom is geen duidelijkheid: in eerste instantie had de filmmaker wel een visum gekregen.

De film The White Helmets, te zien op Netflix, is genomineerd voor Best Documentary Short.

De docu gaat over De Witte Helmen, een groep van naar schatting drieduizend Syrische vrijwilligers die getooid met witte helmen te hulp schieten na luchtaanvallen.

De producent van The White Helmets heeft in een verklaring z’n ongenoegen geuit: "De Witte Helmen zijn vorig jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede - deze mensen zijn de dapperste hulpverleners op de planeet. Het idee dat ze niet in staat zijn om te komen en met ons te genieten van dit succes is gewoon afschuwelijk."

Regisseurs tegen Trump

De vijf genomineerde regisseurs voor de Oscar voor de beste buitenlandse film hebben zich ondertussen gezamenlijk uitgesproken tegen president Donald Trump.

De regisseurs spreken in een vandaag verschenen open brief hun afkeur uit over het "huidige klimaat van fanatisme en nationalisme".

"Namens alle genomineerden willen we unaniem en met klem onze afkeur uitspreken tegen een klimaat van fanatisme en nationalisme dat we vandaag de dag zien in de Verenigde Staten en veel andere landen, onder delen van de bevolking en het ergst van allemaal, onder leidende politici", begint de verklaring van de zes filmmakers.

De Deense Martin Zandvliet (genomineerd met Land of Mine), de Zweedse Hannes Holm (A Man Called Ove), De Iraanse Asghar Farhadi (The Salesman), De Duitse Maren Ade (Toni Erdmann) en de Australische Martin Butler en Bentley Dean (Tanna) vinden dat er veel angst heerst doordat mensen worden onderverdeeld naar ras, religieuze overtuiging en seksuele oriëntatie. "Deze muren houden mensen tegen iets simpels maar fundamenteels te ervaren: dat we allemaal niet zo verschillen."

Het maakt volgens de regisseurs niet uit wie er zondag naar huis gaat met de Oscar voor beste buitenlandse film. "We weigeren te denken in termen van grenzen. We vinden dat er geen beste land, gender, religie of kleur is", aldus het zestal.

"We dragen deze award op aan alle mensen, artiesten, journalisten en activisten die werken aan meer eenheid en begrip en die de waarden van vrijheid van meningsuiting en menselijke waardigheid hoog in het vaandel hebben staat. Het is belangrijker dan ooit om deze waarden te beschermen."