Ook deze maand was er weer een flinke portie nieuwe muziek: deze 38 nummers moet je gehoord hebben

Een nieuwe maand is alweer voorbij en dus ligt er een nieuwe stapel muziek te wachten om beluisterd te worden. Hoewel februari maar 28 dagen telde en we er daar nog maar 26 van gebruikt hebben voor dit artikel, hebben we ook deze maand toch weer 38 nummers gevonden die wij de moeite vonden om subtiel op te dringen. Graag gedaan! 

1. Body Count - No Lives Matter

 

It's unfortunate that we even have to say 'Black Lives Matter', I mean, if you go through history nobody ever gave a fuck. I mean, you can kill black people in the street, nobody goes to jail, nobody goes to prison. But when I say 'Black Lives Matter' and you say 'All Lives Matter', that's like if I was to say 'Gay Lives Matter' and you say 'All Lives Matter'. If I said, 'Women's Lives Matter' and you say 'All Lives Matter', you're diluting what I'm saying. You're diluting the issue. The issue isn't about everybody. It's about black lives, at the moment.

Dat horen we Ice-T zeggen in de intro van No Lives Matter, de nieuwe single van Body Count. Body Count is nog altijd de metalband van de rapper en ze zijn nog altijd het bekendst van Born Dead uit 1994. Tegenwoordig laten ze zich iets minder vaak horen, maar dat wil geenszins zeggen dat ze niet meer boos zijn.

2. Passenger - A Kindly Reminder

 
We gaan eerlijk zijn: op de meeste van zijn nummers vinden we Passenger een inferieure James Blunt. Maar in deze A Kindly Reminder haalt hij scherp uit met zachte stem. In dit nummer is hij namelijk erg scherp over het actuele beleid van Donald Trump. Hij gebruikt zelfs het woord "fucking", da's durven...Als hij belooft om dit nummer te spelen op Rock Werchter dan zullen wij als we niks beter te doen hebben eens een kijkje komen nemen.

3. Depeche Mode - Where's The Revolution

 
En als we dan toch aan het prediken zijn, dan gaan we ineens tot het gaatje: de revolutie. Dave Gahan vraagt zich in de nieuwe single van Depeche Mode (het moet zo ongeveer de 100.000e zijn) waar die blijft. Where's The Revolution is de voorganger van 'Spirit', het veertiende album al van Depeche Mode dat op 17 maart verschijnt. Hoewel de band er nooit veel mee heeft gehad, zal 'Spirit' toch een politieke plaat worden. Dat maakt ons heel erg benieuwd.

4. Mark Lanegan Band - Nocturne

 
Mark Lanegan brengt samen met zijn Band nog eens een nieuwe plaat uit in 2017. We zijn in blijde verwachting van 'Gargoyle', dat op 28 april het licht zal zien. Iets waar we naar uitkijken, niet alleen omdat die eerste single Nocturne zo lekker klinkt, maar ook omdat Mark Lanegan op die plaat heeft samengewerkt met goeie vrienden en interessant volk als Joshua Homme, Greg Dulli (van Afghan Whigs), Alain Johannes en Duke Garwood, de bluesman met wie Lanegan al eens een volledig album opnam.

5. Tamino - Habibi

 
Ook in februari werd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel bekroond en die was dit jaar heel erg interessant. Eén van de winnaars was Tamino die met zijn nieuwe single Habibi heel erg aan Jeff Buckley doet denken. Die vergelijking mogen we niet te snel maken, maar feit is dat we wel benieuwd zijn naar meer. En we zijn niet alleen, want Tamino heeft nu al niet één, maar twee keer de AB Club uitverkocht. Op 15 en 16 mei zal hij daar zijn titelloze EP voorstellen.

6. blackwave. feat. Caleborate - Flow

 
Nog meer Nieuwe Lichting, want we verwachten ook erg veel van blackwave. Met kleine letters en een puntje erachter. We leven in een multiculturele samenleving en dat begint zich eindelijk ook te uiten in de Belgische muziek. Er is Coely, er is Dvtch Norris, er is Woodie Smalls. Kunnen we nu al van een scene spreken? Feit is dat Flow écht niet hoeft onder te doen voor de hiphop die uit het buitenland komt.

7. Chance The Rapper feat. Knox Fortune - All Night

 
Wordt er hier nog gedanst eigenlijk? Ja godverdomme, daarvoor hebben we Chance The Rapper meegebracht. Hij was één van de grote winnaars op de Grammy's dit jaar, één van de weinige dingen die ze dit jaar goed gedaan hebben. Wel snel dansen, want na nog geen tweeënhalve minuut zit All Night er alweer op.

8. The Magician & Julien Perretta - Tied Up

 
The Magician is één van die Belgen die zijn thuisland al lang ontgroeid is. Bij de burgerlijke stand van Brussel staat hij bekend als Stephen Fasano en bij de VDAB staat er "DJ" in zijn dossier. Hij was ooit de helft van het duo Aeroplane (die van We Can't Fly), maar hij wilde het liever in z'n eentje doen en werd dus The Magician. Zijn nieuwe single Tied Up is met voorsprong zijn beste en meest oprechte tot nu toe.

9. Texas - Let's Work It Out

 
Texas, die bestaan nog ja. De band rond Sharleen Spitteri scoorde een eerste hit met I Don't Want A Lover in 1989 en is eigenlijk de twee decennia die daarop volgde de hitparade blijven bestormen. De laatste jaren was het een pak minder en ook vaak een pak matiger dan in die succesperiode. De nieuwe single Let's Work It Out die ook een nieuw album voorafgaat is aanstekelijk. Niet heel erg spannend, maar ook niet slecht. Soms zijn wij best snel tevreden.

10. Mac DeMarco - This Old Dog

 
Canadees, singer-songwriter en multi-instrumentalist: zo wordt Mac DeMarco op Wikipedia omschreven en als je die sleutelwoorden in De Slimste Mens Ter Wereld zou gebruiken (waar hij overigens nooit een vraag zal worden) zal je al wel een heel eind opschieten. Zijn muziek is al omschreven geweest als "blue wave", "slacker rock" en "jizz jazz." Voor het bovenstaande nieuwe komt "blue wave" ongetwijfeld het dichtst in de buurt. DeMarco zingt op deze nieuwe single over oude liefdes en over hoe die hem nog steeds raken, ook al lijkt het niet altijd zo.

11. Jens Lekman - Dandelion Seed

 
Het mooiste herfstliedje komt van de Zweedse singer-songwriter Jens Lekman en heet Dandelion Seed. Het is de afsluiter van zijn nieuwe album 'Life Will See You Now', zijn eerste album in vijf jaar. Een mooie titel voor een plaat vol mooie liedjes. Dandelion Seed is het mooiste en langste nummer op de plaat.

12. Freaky Age - All For Nothing

 
Heel eerlijk: wij geloofden niet meer in Freaky Age. Sinds die eerste single in 2007 was er eigenlijk maar eentje die ons had kunnen bekoren en dat was Heart Is Gold uit 2013. Maar kijk: nummer twee is gearriveerd, want All For Nothing - de nieuwe - is beter dan alles wat ze eerder ooit op de wereld hebben losgelaten. Of daar ook een goeie plaat bij gaat horen, weten we al volgende week, want op 3 maart verschijnt hun vierde album 'Inner Stranger.'

13. Jacle Bow - Lucky

 

Ook Belgisch, maar nog heel erg vers: Jacle Bow. Ze zijn ambitieus, werkten geduldig aan hun debuutplaat ('What's All The Mumble About?') met Mario Goossens van Triggerfinger en begonnen al snel met singles spuwen. Het belangrijkste daarbij is: ze waren allemaal goed. Lucky is nummer vijf.

Jackle Bow is ambitieus: ze maakten een documentaire over hun allereerste tournee door Amerika, vulden de AB in december voor het goede doel en hadden daar namen als Adamo, Clouseau en The Scabs op hun affiche gekregen. Zopas nog speelden ze het voorprogramma van de Nederlandse band Kensington in de Lotto Arena. Waar gaat dat eindigen?

14. Strand Of Oaks - Rest Of It

 
Deze man mochten wij onlangs interviewen naar aanleiding van de release van zijn nieuwe album 'HARD LOVE' en kunnen je dus uit eerste hand verzekeren: veel sympathieker maken ze ze niet meer. Sinds Strand Of Oaks een paar jaar geleden op 'HEAL' besloot om te beginnen beuken op zijn elektrische gitaar vindt hij aansluiting bij de muziek van Neil Young en Bruce Springsteen. Maandag speelt hij in AB en daar zijn nog tickets voor. Doe hem en jezelf een plezier en ga kijken!

15. LP - Other People

 
Het is lastig om te googlen als je jezelf LP noemt, maar wie meer wil weten over deze bijzonder singer-songwriter moet dat toch maar eens doen. Of gewoon hier verder lezen. LP zijn gewoon de initialen van Laura Pergolizzi (soms moet je je artiestennaam echt niet ver gaan zoeken) en heeft bakken talent en een schitterende stem. Hoewel ze al drie platen bij elkaar gepend heeft, is het pas met haar vorige single Lost On You dat ze haar grote doorbraak beleefde. Dat nummer stond op 1 in Frankrijk, Grielenland en Polen en bij onze Waalse vrienden. Ooit schreef ze voor Cher, Rihanna, Backstreet Boys of Christina Aguilera, nu helemaal en alleen voor zichzelf en het is goed zo.

16. Thundercat feat. Kendrick Lamar - Walk On By

 
Dit is geen cover van de door Dionne Warwick de eeuwigheid ingezongen klassieker uit 1964, veeleer een typevoorbeeld van waarom het de moeite is om eens (en nog eens en nog eens) naar 'Drunk' te luisteren, het nieuwe album van Thundercat. Ze is net uit en wordt onder de superlatieven bedolven en we kunnen niet anders zeggen dan: terecht. Een mix van soul jazz en funk in 23 tracks én met een hoop gasten. Thundercat stak vorig jaar een handje toe bij Kendrick Lamar en dus hoeft het niet te verrassen dat Lamar ook hier opduikt. Voor wat hoort wat, nietwaar?

17. Michelle Branch - Hopeless Romantic

 
Eén van de comebacks waar we in februari het meest van opkeken was die van Michelle Branch. Ze viel voor ons in de categorie "Bestaat die nog?". In 2003 scoorde Branch hitjes met poprock als All You Wanted of Everywhere. Vonden we toen best te pruimen, maar we waren er ook nog maar 16. Sindsdien is het stil geweest rond Branch, binnenkort brengt ze effectief haar eerste album sinds 2003 uit. Aan haar geluid heeft ze alvast gesleuteld, want de poprock is weg en een hip poppy, licht ondeugend geluid is ervoor in de plaats gekomen. Benieuwd of ze een echte comeback zal weten te forceren.

18. Ride - Charm Assault

 
Nog gekker doet Ride: zij hebben met Charm Assault hun eerste nieuwe materiaal in twintig (!) jaar uitgebracht. Hun muziek wordt meestal ondergebracht onder de shoegaze, al is deze nieuwe best een vlotte single. In 1996 ging Ride uit elkaar zonder dat ze ooit een grote doorbraak hadden gekend. Toen de band uit elkaar ging, gingen de leden van de groep elk hun eigen weg. Gitarist Andy Bell ging bijvoorbeeld basgitaar spelen bij Oasis. Vanaf 2001 was er weer onderling contact tussen de leden, wat resulteerde in enkele compilaties en live-albums. In 2014 maakte de band een reünie bekend in originele bezetting en nu is er dus zelfs nieuw materiaal! Of er verder nog dingen te gebeuren staan, is voorlopig niet bekend.

19. GLINTS - Egotism

 

Wie extra informatie over GLINTS zoekt, heeft op Wikipedia (nog) niets te zoeken. GLINTS is een Antwerps project geboren tegen een Britse achtergrond. De huidige sound is het gevolg van een muzikaal huwelijk van Jan Maarschalk Lemmens met producer Jergan Callebaut van VUURWERK. Hun muziek omschrijven is best lastig, maar zelf houden ze het op een mix tussen hiphop, elektronica en pop. Voilà!

20. Warhaus - Machinery

 
Het gemis naar een nieuwe plaat van Balthazar wordt deze tijden vakkundig opgevuld, want er is J. Bernardt, er is Zimmerman, er is Oko Yono én er is Warhaus. Deze laatste vinden we nog steeds de beste. Luister gewoon naar een tot in de puntjes afgewerkte track als Machinery, zoiets kan je blijven verrassen bij de elvendertigste luisterbeurt. Warhaus zal er trouwens ook bij zijn op Rock Werchter deze zomer.

21. Zimmerman - You Won My Heart

 
En nu die andere van Balthazar: Simon Casier, de bassist. Hij bracht in 2016 'The Afterglow' uit. Enerzijds zong hij daarop over zijn afgelopen relatie, anderzijds ook over de kracht van een nieuwe liefde. You Won My Heart is de sleutelsong die de twee verbindt. Hij zingt in dit nummer over én met Noémie Wolfs (ex-Hooverphonic), het lief in kwestie.

22. The Weeknd - Reminder

 

Nog niet zo heel lang geleden in het voorprogramma van Drake in Paleis 12 en nu al vullen de twee rappers een Sportpaleis, apart en amper een week na elkaar. The Weeknd is een popster geworden, wat vaak resulteert in weliswaar vakkundige en toffe, maar wel brave liedjes.Een status waar hij ook mee worstelt, als we Reminder mogen geloven: "I just won a new award for a kids show/Talking 'bout a face coming off a bag a blow/I'm like goddamn bitch I am not a Teen Choice."

In de clip bewijst hij alleszins dat hij nog heel erg de macho kan uithangen.

23. Lana Del Rey - Love

 

Op haar nieuwe single schrijft Lana Del Rey over waar het allemaal om draait: haar fans. Ze heeft een nummer aan hen gewijd en aan hoe het voelt om jong te zijn. Ze verplaatst zich in hen, in de druk die ze voelen en de dromen die ze hebben om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het allemaal precies hetzelfde voelt voor haarzelf. Ook zij kleedt zich aan om gewoon maar ergens naartoe te gaan, gewoon nergens heen en of je nou iets betekent of niet: zolang je verliefd bent, heb je een doel in het leven.

24. Het Zesde Metaal - Liefde

 
Ook Het Zesde Metaal bracht een single uit in februari die Liefde heet. Het is de openingstrack op 'Calais', het album dat - ook in februari - de MIA won voor Album van het Jaar. Over Liefde zei Wannes Cappelle bij de release: "Het is een ode aan de liefde, en aan de ontdekking van de lijfelijke liefde - wat toch één van de meest fantastische zaken is die je kunt meemaken in het leven. Als tiener heb je daar allerhande voorstellingen over en verwachtingen bij, en als het dan zover is, doe je het in het geniep. Je ouders mogen er niets van weten, wat het gevoel geeft dat je de grootste misdaad denkbaar pleegt." Zo is het, toch?

25. Digital Farm Animals feat. Hailee Steinfeld - Digital Love

 
De eerste is een Britse producer en dj die al met Netsky samenwerkte, de tweede is een zangeres, model en actrice. En wie kan er nu beter over de digitale liefde zingen dan een twintigjarige die gewoonweg nooit thuis te vinden is?

26. Gucci Mane feat. Nicki Minaj - Make Love

 
Deze week zijn er twee singles verschenen waarop Nicki Minaj te horen is, stilzetten doet ze dus niet. De eerste was deze samenwerking met de Amerikaanse rapper Gucci Mane, de andere een samenwerking met Jonas Brother Nick Jonas. Deze was op alle vlakken beter. In Make Love rapt Minaj over waarom zij beter is dan haar concurrentes. Een opvallende regel is de volgende: "Bitch I'm the greatest, no Kendrick and no Sia/I'm the iPhone, you the Nokia."

27. Sia - Helium

 
En hier is Sia dan, dankjewel voor het bruggetje, Nicki! Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om naar de bioscoop te trekken voor Fifty Shades Darker, maar de soundtrack van die filmreeks is Twilight-gewijs altijd wel in orde. Eerder was er al het themalied van ZAYN & Taylor Swift, nu is er Helium, een liefdesliedje van Sia. Een beetje melig, maar af en toe mag dat eens.

28. Paul Weller - The Ballad Of Jimmy McCabe

 
Vorige maand hadden we Iggy Pop die de soundtrack voor de film Gold had ingezongen, deze maand wenden we ons tot Paul Weller. Weller was destijds de man van The Jam, is vandaag nog steeds de man waar Noel Gallagher fan van is. Een rocker, die zich af en toe laat verleiden tot een ballade, zoek ook het prachtige You Do Something To Me maar eens op. Voor de film Jawbone zingt hij een ballade over een zekere Jimmy McCabe, een voormalige bokser die Rocky-gewijs zijn comeback probeert te forceren met zijn crew van weleer.

29. Conor Oberst - Tachycardia

 

Het was één van de vroege hoogtepunten in het concertjaar 2017: Conor Oberst in AB. Met zijn meesterwerkje 'Ruminations' dat vorig jaar uitkwam onder de arm, bracht hij iedereen tot ontroering. Terug op het podium staan, was voor Oberst dan ook een echte overwinning.

Hij werd in 2014 (valselijk, zo bleek al snel), beschuldigd van verkrachting. Uiteindelijk dus geen veroordeling, maar de stress en de reputatieschade bleven wel. Oberst stortte in tijdens het toeren en moest worden afgevoerd naar een ziekenhuis, waar een cyste op de hersenen werd vastgesteld. Hij besloot om zich terug te trekken in Nebraska en daar een plaat te schrijven, de stress van zich af te schrijven. Dat deed hij en hij besloot meteen om de demo's uit te brengen zonder er verder nog aan te prutsen. Als je dus vindt dat Tachycardia heel erg kaal klinkt: dat is de bedoeling.

30. Fink - Boneyard

 
Een andere singer-songwriter heeft zich dan weer tot de blues bekeerd en doet dat best goed. Op 10 maart brengt Fink zijn nieuwe album 'Fink's Saturday's Night Blues Club, Vol.1' uit.

31. Krankland - Rat Race Of The Slugs

 
Eén van de meest onderschatte Belgische platen uit 2016 was 'Wanderrooms' van Krankland. We kunnen nog steeds geen favoriete nummers van dat album noemen, simpelweg omdat het daar te goed en te veelzijdig voor is. Krankland is het nieuwe project van Thomas Werbrouck, die eerder al bekend werd als de helft van de - eveneens uitstekende - Little Trouble Kids. Gaan jullie eens allemaal naar 'Wanderrooms' luisteren, alsjeblieft?

32. Loyle Carner - The Isle Of Arran

 
Ook een uitstekende plaat en luistertip is 'Yesterday's Gone', de debuutplaat van Loyle Carner. Deze Britse rapper komt pas kijken en god, wat vinden wij 'm goed. Trouwens, dat gebruik van het tussenwoordje 'God' was geheel toevallig, ook al is het bovenstaande The Isle Of Arran eigenlijk rasechte gospel en heeft The Guardian zijn muziek omschreven als confessionele hiphop.

33. Imagine Dragons - Believer

 
Believer is het allereerste nummer van Imagine Dragons dat we enigszins te pruimen vinden. En het kan ons niet schelen wat de rest van de wereld van dat oordeel vindt, want zoals de mannen zelf zingen: "I'm the master at my sea!" Maar maar: de boodschap van het nummer vinden we ook mooi en heel erg waar; soms heb je moeilijkheden nodig om te kunnen beginnen geloven in jezelf.

34. Warhola - Jewels

 
Warhola vond de inspiratie voor hun bandnaam bij Andy Warhol en won in 2014 Humo's Rock Rally. Frontman Oliver Symons had de muzikale genen duidelijk al een tijdje in zich, want hij won in 2008 Junior Eurosong. Vandaag herinnert niemand behalve wij 'm daar nog aan, want het grootste gedeelte van het publiek van Bazart, waar Symons toetsenist is, is te jong om dat nog te weten. Naast Bazart is Symons dus ook nog altijd bezig met Warhola. Een eerste plaat zou eind 2017 of begin 2018 verschijnen, een nieuwe single is er nu al: Jewels.

35. Future Islands - Ran

 
Oké, Future Islands zal sinds iedereen dat bewuste filmpje van een paar jaar geleden heeft gezien wel altijd een beetje de groep blijven van die gek dansende Samuel T. Herring, maar vooral ook is het een groep met een eigen sound die goeie popmuziek maakt. Hun nieuwe single Ran gaat hun vijfde album 'The Far Field' vooraf. Dat verschijnt op 7 april. Future Islands zal ook te zien zijn op Rock Werchter.

36. Coely - Wake Up Call

Zo vers dat er nog geen video voor is: Wake Up Call van Coely. Voorstellen moeten we Coely amper nog: de Antwerpse rapster is al een vaste waarde op Studio Brussel sinds Ain't Chasing Pavements in 2012. Andere singles volgden en nu voelt Coely zich rijp genoeg voor een eerste album. Daarvan is Wake Up Call de voorloper. 'Different Waters' verschijnt op 17 maart en zal een aantal van haar vorige singles bevatten.

37. Marble Sounds - Ten Seconds To Count Down

 
Het is nu al van 2013 geleden dat Marble Sounds per ongeluk en geheel onverwacht een hit scoorde met het kleine liedje Leave A Light On. Drie jaar later bracht de groep rond Pieter Van Dessel het album 'Tautou' uit, genoemd naar de Franse acrtice Audrey Tautou. Daarop is ook dit kleinood te vinden dat wij minstens even mooi vinden dan Leave A Light On en eigenlijk ook gewoon nog veel mooier. Kan het een hit worden, alsjeblieft?

38. Leonard Cohen - Traveling Light

 

En hoe kunnen we anders eindigen deze maand dan met de nieuwe video die Sony Music enkele dagen geleden vrijgaf voor Traveling Light, een nummer dat op 'You Want It Darker' stond, de laatste plaat van de betreurde Leonard Cohen. In de video zijn nooit eerder geziene beelden te zien.

I’m just a fool/A dreamer who forgot to dream/Of the me and you/I'm not alone/I’ve met a few/Traveling light like we used to do."

Lees meer