Broer van Kim Jong-un kreeg zo veel vergif dat hij al na 15 minuten dood was

Uit het onderzoek naar de dood van de broer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijkt dat hij een enorme dosis vergif kreeg toegediend, waardoor hij al na 15 minuten overleden was. Kim Jong-nam werd twee weken geleden aangevallen op de luchthaven van Kuala Lumpur. Hij stierf in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Het blijft een enorm mysterie wat er op 13 februari met Kim Jong-nam gebeurd is. Uit onderzoek blijkt nu dat hij een hoge dosis VX toegediend kreeg. Dat is een chemisch zenuwgas dat verboden is en door de Verenigde Naties zelfs geklasseerd is als een massavernietigingswapen. De Maleisische minister van Volksgezondheid Subramaniam Sathasivam maakte vandaag bekend de dosis bij Kim zo hoog was dat het "alles zou hebben aangetast". Vandaar dat het middel hem al na 15 minuten fataal is geworden, zodat alle hulp te laat kwam.

"Er is maar 10mg VX in het lichaam nodig om dodelijk te zijn, dus ik vermoed dat hij veel meer dan dat heeft gekregen", zei de minister tijdens een persconferentie. "De dosis was zo hoog en snel dat het zijn hart zou hebben aangetast, zijn longen, alles."

Voor het publiek is de terminal waar de aanslag gebeurde intussen weer veilig verklaard. Politie, brandweer en experts hebben vandaag een laatste keer alles gecontroleerd, hoewel er sinds de aanslag wel al tienduizenden mensen door de terminal zouden gepasseerd zijn.

Verdachten opgepakt

Op beelden van de veiligheidscamera's was te zien hoe Kim Jong-nam met een doek werd aangevallen door twee vrouwen. Vermoedelijk zat het zenuwgas op dat doek. Even later begon Kim in zijn ogen te wrijven en te strompelen aangezien hij duizelig was. Hij stapte de medische dienst van de luchthaven nog binnen, maar stierf enkele minuten later op weg naar het ziekenhuis. Een vrouw uit Indonesië, een vrouw uit Vietnam en een Noord-Koreaanse man zijn sinds de aanslag opgepakt. Zeven andere Noord-Koreanen worden verdacht en gezocht voor ondervraging.

Noord-Korea ontkent dat ze iets te maken hebben met de dood van Kim Jong-nam, hoewel die in het verleden wel al felle kritiek op het bewind heeft geuit. Ooit was hij zelfs de uitverkoren opvolger van Kim Jong-il. Maar hij raakte uit de gratie en woonde sindsdien in het buitenland, terwijl Kim Jong-un dus de nieuwe leider van het land werd. Kim Jong-nam stak de kritiek op zijn broer echter nooit onder stoelen of banken.

Lees meer