Eindelijk prijs voor “Hollywoods grootste loser”: Oscar na 21 nominaties

21 Oscarnominaties sinds 1984, maar Kevin O'Connell heeft ‘m nu wel beet op zijn 59ste. Kevin Wie?

Kevin O'Connell is een geluidsman. Zijn eerste nominatie kreeg O'Connell (59) in 1984 voor de film Terms of Endearment. Daarna keerde hij gemiddeld elke twee jaar weer terug: voor Top Gun, voor A Few Good Men, voor Twister en voor twee Spider-Man films. Twee jaren werd hij zelfs voor twee films genomineerd, in 1997 en 1999.

In 2007 miste hij ei zo na de dood van zijn moeder doordat hij (tevergeefs) de Oscar-ceremonie bijwoonde. Ze had er zelf op aangedrongen dat hij ging.

Mama

O'Connell raakte nooit verbitterd door de lange reeks “net niet”. Hij kon het allemaal best relativeren: "Elk jaar worden er 300 tot 400 films gemaakt en slechts vijf krijgen dat telefoontje. En ik heb het al zo vaak gekregen." O'Connell won nu dus eindelijk met Mel Gibsons Hacksaw Ridge.

O'Connell bewaarde al zijn Oscar-speeches. "Elke keer ik werd genomineerd, schreef ik een nieuwe, maar één ding bleef hetzelfde: ik dankte daarin altijd mijn moeder omdat ze me overtuigde in Hollywood te komen werken." In zijn speech afgelopen nacht eerde hij zijn moeder dan ook: "Ik weet dat je over me waakt, mama”, zei hij.