Waarom wachten? In Peking worden de officiële taxi's zo snel mogelijk elektrisch

Peking is één van de meest dichtstbevolkte en vervuilde steden ter wereld; De smog is overal aanwezig en dat is steeds gevaarlijker voor de bevolking. In januari kreeg de stad nog stevige kritieken over de concentratie van fijn stof in de lucht. Om dat te fixen hebben de autoriteiten een zware maatregel opgelegd: stadstaxi's worden vervangen door elektrische wagens.

De smog is de laatste jaren bijna een goede vriend geworden van de Pekinezen. Ze hebben daar ook niet veel keuze in, gezien hoe de smog de hele stad al heeft ingepalmd. In januari was de fijnstofconcentratie zo hoog dat er een code rood over de stad werd afgeroepen. Even een korte reminder: China en de Verenigde Staten zijn overeengekomen dat ze hun CO2-uitstoot zullen verminderen met 26 à 28 % tegen 2025 (in vergelijking met 2005). En da's goed, maar dan moeten ze het natuurlijk ook nog rond krijgen. Tijd om te bewegen dus.

En dus heeft Peking besloten om een belangrijke maatregel door te voeren om dat doel te bereiken. Volgens de National Business Daily zal de Chinese hoofdstad hun taxivloot volledig vervangen door elektrische voertuigen.

70.000 taxi's in Peking

In de Chinese hoofdstad zijn er niet minder dan 71.000 taxi's en 69.000 onder hen rijden nog op benzine. Dus zal Peking die oude karren vervangen door elektrische wagens. Da's een superidee, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan: 1,2 miljard dollar om precies te zijn.

Normaal kost een taxi zo'n 9.500 euro, een elektrische kost al snel het dubbel: 19.000 euro, ongeveer. Daarbij moeten er ook een pak laadpalen en laadstations bij komen in de stad, wat ook erg duur is. Tja, de planeet redden kost veel geld, maar da's toch al eens de investering waard.

In ieder geval is de verandering meer dan welkom, want volgens een studie in 2015 sterven er elk jaar zo'n 4.000 mensen door de luchtvervuiling in China.

Lees meer