Weer een favoriet naar huis in De Mol, maar de hoofdverdachte zit perfect op schema

En toen waren ze nog met zes. De kans dat je de juiste mol gekozen hebt wordt iedere week groter als je favoriet er nu nog in zit. Bertrand hadden wij al vanaf de eerste week afgeschreven, omdat het er gewoon te dik op lag. Hij is wat Thibeau vorig jaar was, iemand die kampioen is in het zichzelf verdacht maken. En kijk, hij ligt er ongeveer rond hetzelfde ogenblik uit. Maar de echte favoriet volgens onze poll op Facebook, Eline, doet nog altijd mee.

Dat Eline de favoriet is van de lezers van newsmonkey blijkt uit een poll die we vanmiddag op Facebook lanceerden. Met 32 procent (op het moment van schrijven) is Eline duidelijk koploper, voor Davey (22%) en gedeeld op de derde plaats Annelies en Bertrand (12%). Die laatste is het dus niet, en vermoedelijk hebben heel wat andere deelnemers aanvankelijk hun geld op hem ingezet. Maar intussen zou toch duidelijk moeten zijn dat Bertrand het niet kon zijn. Hij viel de eerste week op omdat hij bij de loopopdracht grandioos faalde. De week nadien bleek zijn muziekkennis een gigantisch drama te zijn.

Thibeau

Hij deed ons soms wat denken aan Thibeau vorig jaar, die altijd verkondigde dat hij wist wie de mol was, maar al te vaak blunderde tijdens opdrachten. Zo opvallend zou de mol nooit te werk gaan. Ook Thibeau lag ongeveer rond dezelfde tijd uit het programma. Bertrand zou naar eigen zeggen wel heel graag de mol hebben gespeeld.

Natuurlijk zag Bertrand het graag gebeuren dat anderen hem verdachten, maar dat kan niet blijven duren. Tijdens deze aflevering hebben we nog gehoord dat Annelies hem ervan verdenkt dat hij bij het golven heeft zitten mollen door het balletje in het water te slaan. En Robin zei bij zijn gedachte van vorige week te blijven. Was dat toen niet Bertrand?

Hoe dan ook ligt de Gentenaar eruit, en dus is één van de laatste zes kandidaten de mol. Echt wijzer zijn we niet geworden, maar dit is ons deze week opgevallen:

1. Davey

+ Een rustige week voor Davey, die bij onze lezers de belangrijkste verdachte na Eline is. Deze keer ontdekten we dat hij vooral erg bang is voor struisvogels, maar voor de rest viel hij nooit echt op. Behalve dan misschien toen hij toch veel moeite had met het houthakken, terwijl hij houtbewerker van beroep is. Al moet hij vermoedelijk nooit de bomen zelf kappen. En dan is er nog de ontbrekende spanner waardoor Sam niet verder kon fietsen. Zou Davey die hebben meegenomen?

- Davey zette zich heel hard in voor de groep en nam de leiding op de fiets. Op die manier haalde hij de eerste 1.000 euro binnen. Even later moest hij z'n fietsketting voor een proef afstaan en stelde hij voor de fiets van Sam over te nemen, omdat hij sneller is. Al ging Sam hem toch verdenken omdat hij vrij lang heeft staan knoeien met die ketting. Davey bleek ook geen slechte golfer te zijn en hielp de groep zo 3.000 euro binnen te halen.

© VIER

2. Hans

+ Zoals iedere week zijn er weer redenen genoeg om Hans te verdenken, maar dat maakt hem net minder verdacht. Voor onze lezers is hij intussen zelfs de minst verdachte van alle deelnemers (4%). Maar ons valt op dat hij iedere opdracht de beste positie om te mollen kiest of krijgt. Tijdens het fietsen neemt hij de rode lantaarn, waarmee hij eigenlijk het hele verloop kan domineren. Uiteindelijk haalt hij het geld binnen, maar misschien net om de schijn hoog te houden. Ook Gilles liep zich vorig jaar eens de ziel uit het lijf voor een opdracht in Buenos Aires.

Tijdens de opdracht met het Scrabble-spel zien we hem niet veel doen, en uiteindelijk is hij het die plots met het gouden ei gaat lopen. Daardoor krijgt hij de unieke kans om 3.000 euro van de groep als persoonlijke winst af te pakken. Hij slaagt er net niet in. En tot slot valt het toch ook op dat ze sinds zijn terugkeer veel minder geld verdiend hebben. Na twee afleveringen stond de teller al op 12.500 euro en nu hebben ze nog 'maar' 18.500 euro op de rekening.

- De reden waarom hij door het publiek nauwelijks verdacht wordt heeft te maken met het feit dat Hans door de productie enigszins naar voor is geschoven als potentiële mol. Het ligt allemaal te veel voor de hand. Maar wat als dat nu net de val is waarvan ze willen dat we erin trappen?

© VIER

3. Sam

+ De man die niemand durft te verdenken, maar de kansen stijgen nu hij alweer een aflevering overleefd heeft. Sam hing tijdens de fietsopdracht net voor de rode lantaarn, en speelde nooit een rol bij het volbrengen van de opdrachten. Hij zei wel dat hij niemand vertrouwde die voor hem uit reed.

- Maar het blijft zo onwaarschijnlijk dat Sam de mol is. Eigenlijk hadden wij hem deze keer eerder dan Bertrand als afvaller verwacht. Sam stond vlakbij het gouden ei, maar had dat niet door. Als hij de mol zou zijn, heeft hij toch een enorme kans laten liggen om de wedstrijd te beïnvloeden. We geven hem nog één week, en als hij er dan niet uit ligt, gaan we hem beginnen verdenken.

© VIER

4. Annelies

+ Sinds twee weken beginnen we Annelies echt van alle kanten te verdenken. Vooral omdat ze uitblinkt in passiviteit. Vorige week klapte ze volledig dicht tijdens de opdracht in het museum. En deze keer stapte ze al heel snel van haar fiets, zodat ze niet eens de eerste opdracht haalde. Tijdens het Scrabble-spel met Robin werd ze serieus ingemaakt door Gilles. En toen ze het café in Vlaanderen zochten, kon ze plots niet meer helpen omdat ze haar bril niet bij zich had.

- De bedoeling van het spel is dat de mol onopvallend de boel saboteert. Hij zal dus nooit zeggen dat hij niet kan meedoen of dat hij het niet meer weet. Annelies vertoont eerder het gedrag van iemand die er alles aan doet om de aandacht op zich te vestigen. Nadat ze de eerste weken nauwelijks verdacht was, doet ze er nu alles aan om verdacht te worden. Maar ooit keert zich dat tegen haar. Volgende week?

© VIER

5. Eline

+ Al sinds het begin wordt ze verdacht door het publiek en ook uit onze poll blijkt dat Eline er met kop en schouders bovenuit steekt. Als zij de saboteur is, dan valt ze ook minder fel op dan bijvoorbeeld Annelies of Bertrand. Ze zit als hoofdverdachte volledig op schema en we kunnen haar vergelijken met Gilles vorig jaar, die door de groep nooit zwaar werd verdacht maar ook niet helemaal onschuldig leek. De mol moet zich wat op de achtergrond houden. Eline viel al snel al af tijdens de fietsopdracht en verloor zo 500 euro voor de groep. Als je weet dat ze politie-inspectrice is, dan is haar conditie toch niet zo geweldig. Ze is ook de beste kans om alsnog eens een vrouwelijke mol te hebben.

- Eline nam de leiding tijdens de Scrabble-opdracht. Ze liet eieren kapot gooien zodat ze nieuwe letters konden gaan zoeken. Annelies en Robin bleven zich immers blindstaren op de letters die ze hadden.

© VIER

6. Robin

+ Hij blijft de leider van de groep, en laat dat in zijn commentaar duidelijk blijken. Is dit goed acteerwerk om intussen de rest van de groep te manipuleren? Tijdens het Scrabble-spel gebruikte hij zijn verworven autoriteit om te vermijden dat de anderen eieren met letters kapot gooien. Nochtans kon hij best wat andere letters gebruiken om Gilles De Coster te verslaan. Intussen stonden z'n collega's met hun vingers te draaien, terwijl de klok tikte.

Denk ook niet dat Robin te veel als een winnaarstype overkomt om de mol te zijn, want vorig jaar is al gebleken dat de montage van het programma hier een grote invloed op kan hebben.

- Feit blijft wel dat de groep al veel geld heeft verdiend dankzij of onder impuls van Robin. Ofwel is hij de mol, ofwel wint hij het spel, maar Robin zien we niet snel naar huis vertrekken. Al kunnen we volgende week natuurlijk meteen worden tegengesproken, dat maakt De Mol zo'n geniaal programma.

© VIER

Onze mol:

Bertrand was voor velen een favoriet om de mol te zijn, maar wij hadden ons geld niet op hem gezet. We volgen onze lezers wel in het feit dat Eline het perfecte profiel heeft om de mol te zijn. Bovendien zou het dan toch eens een vrouw zijn. Hans blijft toch ook heel verdacht, en we willen hem nog niet opgeven. Robin en Davey houden we goed in de gaten. En volgende week ligt ofwel Sam ofwel Annelies eruit.

Lees meer