Volgend jaar al eerste toeristen naar de maan?

Het bedrijf SpaceX van Elon Musk wil eind volgend jaar twee toeristen rond de maan vliegen. Het duo, dat elkaar kent, zal een week lang onderweg zijn. Wie de twee zijn wilde Musk niet zeggen. Hij wilde alleen kwijt dat het "niemand uit Hollywood" is.

Musk meldde aan journalisten in een telefonische persconferentie dat de twee SpaceX hebben benaderd voor een vlucht, waarvoor ze “een onbekend bedrag” betalen. Een aanbetaling zou al binnen zijn. Maar aangezien Musk de kost vergeleek met die om iemand naar ISS te sturen, ligt het bedrag wellicht rond de 70 miljoen euro per persoon.

Het duo, dat elkaar kent, zal een week lang onderweg zijn. Wie de twee zijn wilde Musk niet zeggen. Hij wilde alleen kwijt dat het "niemand uit Hollywood" is. "Ze zijn zeker niet naïef en we zullen er alles aan doen om de risico's te beperken, maar er blijft een risico." Ze weten waar ze aan beginnen, voegde Musk eraan toe.

De komende tijd worden ze onderworpen aan fitheids- en gezondheidstests. Hun ruimtetraining begint eind dit jaar.

1972

De laatste bemande missie naar de maan, de Apollo 17, was in 1972. Toen was er ook een maanlanding, dat zal volgend jaar niet het geval zijn.

Volgens Musk zijn er nog meer mensen die interesse hebben getoond. Hij verwacht dan ook meer toeristenvluchten rond de maan.

Voor het project werkt SpaceX samen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ruim een week geleden lanceerde SpaceX met succes een raket met spullen voor het internationaal ruimtestation ISS.

Het is echter nog maar de vraag of het volgend jaar al kan: vorige maand waarschuwde het Government Accountability Office nog dat er zorgen waren over de veiligheid van de raket die SpaceX wil gebruiken.

SpaceX heeft trouwens al wel vaker deadlines niet gehaald. Zo was het al van plan om in 2014 mensen de ruimte in te sturen, en zei het in 2021 naar Mars te willen vertrekken. Dat is al opgeschoven naar ten vroegste 2024.

Lees meer