Theo Francken (N-VA) confronteert Meyrem Almaci (Groen): "Welke leugens verspreid ik dan toch?"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zoekt Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. Op Twitter vuurde hij gisteren de ene na de andere tweet over "leugenaar", want zo had Almaci hem in een interview genoemd. "Graag een antwoord op mijn blijvende vraag: welke, oh welke leugens verspreid ik dan toch?" De Groen-voorzitter reageert voorlopig niet.

Net op het moment dat N-VA-kopstukken Zuhal Demir en Liesbeth Homans onder vuur liggen omdat ze in de discussie rond Unia een loopje zouden nemen met de waarheid, zuigt Theo Francken aandacht naar zich met de term "leugenaar". Want op Twitter trekt hij fel van leer tegen Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Die noemde hem in een interview in januari "een leugenaar", maar verduidelijkte toen niet precies wat ze daarmee bedoelde. En Francken reageerde toen al heel fel: "Zware beschuldiging, graag bewijs. Welke leugens verspreid ik?"

Nu, meer dan een maand later, komt er plots nog een stroom tweets, opnieuw tegen Almaci. Want Francken wil niet loslaten: hij wil duidelijkheid over waarom Almaci hem leugenaar noemt. Voor Groen komt het een beetje vervelend: de partij probeert net om "constructieve oppositie" te voeren, waarbij minder gefundeerde aanvallen net achterwege moeten blijven.

"Wanneer een staatssecretaris leugens verspreidt..."

Het bewuste interview verscheen op 21 januari in De Morgen. Het is in deze passage dat Almaci het over Francken heeft: "Wanneer een staatssecretaris leugens verspreidt, anderen schoffeert, zijn machtspositie misbruikt om een VRT-journalist weg te zetten als een activist, dan moet je als democraat je mond opendoen. Wij zijn niet de bullebak op de speelplaats, maar als wij een bullebak zien, dan zullen we die wel aanpakken. Anders wordt zwijgen instemmen."

Om het toch een beetje in de context te zetten, het was De Morgen die de vraag stelde of Groen zich niet aan hetzelfde populisme schuldig maakte als N-VA: "Kristof Calvo noemt Theo Francken minister van muren en prikkeldraad." Daarop antwoordde Almaci: "Als Francken manifest foute informatie de wereld instuurt en persoonlijke aanvallen lanceert, dan moet je reageren. Je ziet steeds vaker dat populisten de waarheid verdraaien of gewoon negeren. Dan kunnen wij niet blijven stilzitten. Je bouwt geen samenleving op door te tweeten."

Dat is nochtans exact wat Francken nu doet: tweeten om Almaci te vragen welke leugens het dan precies zijn.

Gisterenavond lanceerde hij de vraag opnieuw:

Hij blijft Almaci met dezelfde vraag lastig vallen: "Welke leugens?"

En hij heeft het over "onfatsoenlijk"...

En hij geeft nog wat 'gouden raad':

Eerder had Francken in januari, na het verschijnen van het interview, dezelfde vraag gesteld:

En ook toen bleef hij aandringen:

Voorlopig is er nog geen reactie van de kant van Groen.

Lees meer