"We failed the Academy": we weten nu exact waar het foutliep op de Oscars

Het was de grootste blunder in de geschiedenis van de Oscars. In een heel ongewoon tweede statement biedt PricewaterhouseCoopers, het consultancybedrijf dat optreedt als deurwaarder voor de Oscars, nogmaals zijn excuses aan. Maar, belangrijker, het wijst ook naar de schuldige.

"PricewaterhouseCoopers neemt de volle verantwoordelijkheid voor de fouten en inbreuken op het protocol" start het consultancybureau haar tweede statement. "Medewerker Brian Cullinan gaf de back-up enveloppe voor Actress in a Leading Role in plaats van de enveloppe voor Best Picture. Na de fout werd ook het protocol om de fout recht te zetten niet correct gevolgd", legt PwC verder uit. "We failed the Academy."

Backstagefoto's

Cullinan was, samen met collega Martha Ruiz, verantwoordelijk voor het bewaren van de enveloppen met de winnaars. Ze hebben elk één enveloppe van elke categorie en staan daarmee aan tegenovergestelde kanten van het podium. Cullinan heeft dus de tweede enveloppe met de winnaar van beste actrice meegegeven met Warren Beaty, die de categorie Best Picture mocht aankondigen. Wat het allemaal nog extra erg maakt, is dat Cullinan enkele minuten voor zijn grote fout nog backstagefoto's tweette van, onder andere, Emma Stone. Hij heeft deze later verwijderd, maar konden door op zoek te gaan in het archief van Google opnieuw worden opgehaald.

Cullinan en Ruiz hadden een tijdje geleden nog een interview gegeven waarin ze de werking van de enveloppen uitlegden. "Het lijkt niet moeilijk, maar je moet zeker zijn dat je de juiste enveloppe geeft aan de juiste persoon" zei Cullinan nog.

Lees meer