Een longkankerbehandeling die je eigen bloed gebruikt krijgt spectaculaire testresultaten

Een experimentele gentherapie die het bloed van longkankerpatiënten in kankermedicatie verandert is spectaculaire resultaten aan het voorleggen in een grote studie. Meer dan één op drie van de patiënten met lymfoom had zes maanden na de behandeling géén ziekteverschijnselen meer.

Longkanker, da's één van de zwaarste kankerdiagnoses die je kan krijgen, de overlevingcijfers zijn ronduit slecht. En daarom is een nieuw onderzoek van Kite Pharma zo belangrijk: 't gaat om gentherapie, iets waar ook concurrent Novartis AG al enkele jaren mee bezig is. Je eigen bloed wordt daarmee aangepast zodat het een kankerkiller wordt. En de therapie heeft gewerkt bij één op de drie mensen. In kankertermen is dat een ware revolutie.

Beter zelfs, de nieuwe therapie zorgde ervoor dat 82% van de patiënten hun kanker met meer dan de helft teruggedrongen zagen op een gegeven moment in de studie. Dat wil helaas niet zeggen dat ze allemaal genezen zijn, maar één op de drie is zes maanden na behandeling nog steeds kankervrij.

Het beestje heet CAR-T-celtherapie, en het zou de eerste gen-gebaseerde medicamenteuze therapie kunnen worden in de Verenigde Staten. De eerste resultaten over CAR-T waren al extreem positief, in de tweede fase van het onderzoek blijken die cijfers allesbehalve vermindert.

"Dit wil je in je arsenaal."

"Dit is uitzonderlijk, enorm aanmoedigend," zegt een onafhankelijke expert, Dr. Roy Herbst van Yale Cancer Center aan Business Insider.

De grootste zorg van de onderzoekers, en de medische wetenschap in het algemeen is kort samen te vatten in één vraag: hoe lang duurt en ten koste van wat? Want er is nog veel follow-up nodig, verder dan de zes maanden die de onderzoekers nu hebben, om te kijken of het effect van de medicatie verdwijnt. "Maar dit is zeker iets dat ik in m'n arsenaal zou willen," zegt Herbst nog.

De therapie draagt ook risico's met zich mee: Drie van de 101 patiënten stierven tijdens de behandeling, bij twee van hen zou dat gelinkt zijn aan de gentherapie.

Nog even wachten

Voor iedereen naar Kite begint te mailen: de resultaten van het onderzoek zijn nog niet gepubliceerd of door een peer-review proces gegaan. Dat wil zeggen dat andere wetenschappers, die niets met het onderzoek te maken hebben, hun zegje mogen doen over de onderzoeksresultaten. Zo wordt normaal verzekerd dat er geen essentiële fouten worden gemaakt in de studie. In april is er al een conferentie gepland waarbij de resultaten zullen worden voorgesteld.

Pas dan begint het proces om van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration (volksgezondheid) toestemming te krijgen om de medicatie ook te commercialiseren.

Hoe zit het in elkaar: het bloed van een patiënt wordt gefilterd: T-cellen worden uit het bloed gehaald en dan genetisch gemanipuleerd om te vechten tegen kanker. Dan wordt het bloed teruggegeven. Het is dus een 'levende drug', een beetje zoals een vaccin, maar dan genetisch en diepgaander.

Lees meer