Ineens lijkt helft internet plots plat: Amazon-servers hebben black-out

Netflix, Apple, Expedia, Snapchat, Slack... maar ook een hele reeks nieuwssites, ze gingen er gisterenavond plots allemaal uit voor bijna twee uur. De oorzaak: Amazon, dat wereldwijd een gigantisch aantal sites host. Die hosting business is het meest rendabele wat Amazon doet. Maar een blackout roept vragen op over de betrouwbaarheid van die service: schadeclaims dreigen voor de distributiegigant.

© Amazon

Amazon staat bekend als die enorme online winkel, waar je zowat alles kan kopen. Maar het is meer. Want Amazon Web Services is de snelst groeiende afdeling van het bedrijf, met vorig jaar meer dan 12 miljard dollar omzet. Daarmee is die afdeling meteen ook diegene die meest bijdraagt tot de totale winst van Amazon.

En als host van sites zijn ze de absolute marktleider wereldwijd, met een opslagcapaciteit die bijna 10 keer groter is dan die van hun directe concurrenten, Google en Microsoft. Maar de laatste tijd krijgen ze felle concurrentie, onder meer van AliCloud, de hosting service van Alibaba, de Chinese rivaal van Amazon.

Bijna 150.000 websites plots offline

Het probleem gisterenavond zat hem in datacentra aan de Oostkust van de VS, meer dan waarschijnlijk een softwareprobleem bij de opslagruimte van S3. Dat wordt gebruikt door meer dan 120.000 domeinnamen en zo'n 150.000 websites. De blackout duurde meer dan twee uur uiteindelijk en ze toonde aan hoezeer Amazon deel is geworden van het architectuur van het internet zelf.

Onder de slachtoffers zaten onder meer Apple (de App Store, Apple Music en iCould), Netflix, de website van Amazon zelfs, maar ook banken zoals Capital One waren getroffen, maar evengoed platformen zoals Yahoo! of tools zoals Slack en Snapchat. En thermostaten en andere instrumenten die via het internet werken gingen er even uit.

Amazon zelf heeft nog niet gezegd wat precies de oorzaak was van de fout. Eerder op de dag vielen de dashboards van Amazon zelf uit, waardoor het moeilijk was om te zien wat er precies mis was. Tot nu toe schermde Amazon met het argument dat hun betrouwbaarheid hoger lag dan 99,99 procent. Maar met de servers die plat lagen krijgt die claim een stevige knauw.

Lees meer