Trump blijkt ramp voor toerisme naar VS

De toerismesector in de VS staat voor moeilijke tijden: sinds de verkiezing van Donald Trump is er een forse afname van het aantal buitenlandse vakantiegangers. Dit jaar zou dat aantal zelfs met meer dan zes miljoen dalen. Vooral West-Europeanen haken af: het aantal boekingen van Amerika-reizen is met meer dan 14% gedaald en het ergste moet nog komen.

De stad New York, een topper qua bestemming, merkt het nu al: voor het eerst in zeven jaar is er een afname van het aantal buitenlandse toeristen dat New York bezoekt. Het marketingbureau van New York, NYC & Company, zegt dit jaar minstens 300.000 minder internationale toeristen te verwachten dan in 2016.

Vorig jaar bezochten 12,7 miljoen internationale toeristen de stad. De afname kost bedrijven die gericht zijn op toerisme bij elkaar naar verwachting zo'n 600 miljoen dollar (570 miljoen euro).

Volgens NYC & Company hebben de uitspraken en acties van Trump het beeld over de gastvrijheid van de Verenigde Staten op een negatieve manier beïnvloed.

Volgens Adam Sacks van Tourism Economics, een internationale firma die reistrends voorspelt, zou het aantal buitenlandse toeristen naar de Verenigde Staten dit jaar met 6,3 miljoen afnemen.

Nu al min 14% à 17% en ergste moet nog komen

Momenteel is het aantal vluchten dat toeristen uit West-Europa naar de VS boeken al met meer dan 14% gedaald, blijkt uit andere cijfers. Volgens sommige is het zelfs met 17%. De daling begon meteen na de verkiezing van Trump. Naast minder effectieve boekingen, was er ook een spectaculaire daling van online zoekopdrachten voor vliegtickets en hotels. Na de inauguratie van Trump en de invoering van het inreisverbod daalde de interesse voor de VS als vakantieland nog verder.

Maar het ergste moet nog komen, want het "seizoen'" begint pas rond Pasen, en volgens de reiszoekmachine Kayak zijn het aantal searches voor vakanties naar Tampa en Orlando met 58% afgenomen, voor Miami met 52%, voor San Diego met 53%, voor Las Vegas met 36% en voor Los Angeles met 32%.

Prijzen naar beneden

Er is trouwens al een effect op de prijzen: een overnachting in Las Vegas kan je nu tot 39% goedkoper boeken, eentje in New York tot 32% goedkoper.

Maar, tegelijkertijd zijn de prijzen van vliegtickets voor een aantal andere verre bestemmingen aan het dalen. Mexico bijvoorbeeld, dat gemiddeld 39% goedkoper is geworden volgens Kayak, Rio ook (min 23%), Nieuw-Zeeland (min 22%) en Singapore (min 20%).

New York vecht terug

In New York, dat de grootste toeristische bestemming is in de VS, blijven ze alvast niet bij de pakken zitten. Er komt een nieuwe campagne die wereldwijd uitgerold wordt en als boodschap heeft dat New York erg gastvrij is. “Welcoming the World” is de slogan.

Voor Trump werd verkozen, was New York City als toeristische bestemming een absoluut succesverhaal: het aantal toeristen nam er jaarlijks met 400.000 toe. Bovendien was de stad economisch erg goed met die buitenlandse toeristen, want ze spenderen vier keer meer in de stad dan toeristen uit eigen land. Vorig jaar was buitenlands toerisme zo goed voor meer dan 25 miljard dollar in de stad.