Francken blijft Almaci lastigvallen over die beschuldiging van 'leugenaar', maar Groen gaat niet reageren

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) blijft maar tweets sturen naar Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. En steeds gaat het over "leugenaar", want zo had Almaci hem in een interview genoemd. Maar Meyrem Almaci en Groen gaan niet reageren. "Wij laten ons niet dicteren door Francken", klinkt het daar.

Hij blijft het maar doen: tweets sturen. Gisteren een hele dag lang, de ene tweet na de andere. Dader in dit politieke spelletje: Theo Francken, de staatssecretaris voor Asiel en Migratie van N-VA. Hij zit nu al twee dagen Meyrem Almaci, de voorzitter van Groen, op Twitter te bestoken.

Gisteren deed hij er weer vijf bij, met een heuse fictieve chronologie van hoe het er bij Groen zou aan toegaan. Best amusant, maar ook wel hoogst ongewoon voor een lid van de regering om zo publiek de confrontatie te zoeken met een leider van de oppositie.

Maar Fracken blijft zich fixeren op Almaci. Die noemde hem in een interview in januari in De Morgen "een leugenaar", maar verduidelijkte toen niet precies wat ze daarmee bedoelde. En Francken reageerde toen al heel fel: "Zware beschuldiging, graag bewijs. Welke leugens verspreid ik?", tweette hij toen.

Nu, meer dan een maand later, komt er plots nog een stroom tweets, opnieuw tegen Almaci. Nu al twee dagen lang dus.

Want Francken wil niet loslaten: hij wil duidelijkheid over waarom Almaci hem een leugenaar noemt. Voor Groen komt het een beetje vervelend: de partij probeert net om "constructieve oppositie" te voeren, waarbij minder gefundeerde aanvallen net achterwege moeten blijven.

Bij Groen zijn ze overigens niet van plan te reageren. Almaci zelf gaat niet in op de zaak, uit haar entourage klinkt het dat "Groen zich niet laat dicteren door Francken" over hoe en vooral wanneer het moet communiceren.

"Wanneer een staatssecretaris leugens verspreidt..."

Het bewuste interview verscheen op 21 januari in De Morgen. Het is in deze passage dat Almaci het over Francken heeft: "Wanneer een staatssecretaris leugens verspreidt, anderen schoffeert, zijn machtspositie misbruikt om een VRT-journalist weg te zetten als een activist, dan moet je als democraat je mond opendoen. Wij zijn niet de bullebak op de speelplaats, maar als wij een bullebak zien, dan zullen we die wel aanpakken. Anders wordt zwijgen instemmen."

Om het toch een beetje in de context te zetten, het was De Morgen die de vraag stelde of Groen zich niet aan hetzelfde populisme schuldig maakte als N-VA: "Kristof Calvo noemt Theo Francken minister van muren en prikkeldraad." Daarop antwoordde Almaci: "Als Francken manifest foute informatie de wereld instuurt en persoonlijke aanvallen lanceert, dan moet je reageren. Je ziet steeds vaker dat populisten de waarheid verdraaien of gewoon negeren. Dan kunnen wij niet blijven stilzitten. Je bouwt geen samenleving op door te tweeten."

Dat is nochtans exact wat Francken nu hardnekkig blijft doen: tweeten om Almaci te vragen welke leugens het dan precies zijn. Afwachten of hij na z'n salvo van gisteren vandaag opnieuw blijft doorgaan.

Dit zijn z'n tweets van maandag:

Hij blijft Almaci met dezelfde vraag lastig vallen: "Welke leugens?"

En hij heeft het over "onfatsoenlijk"...

En hij geeft nog wat 'gouden raad':

Eerder had Francken in januari, na het verschijnen van het interview, dezelfde vraag gesteld:

En ook toen bleef hij aandringen: