François Fillon weigert uit Franse presidentsrace te stappen: "Politieke moord op mij"

François Fillon blijft koppig in de race om het Franse presidentschap. De kandidaat van rechts ligt voor een zoveelste keer onder vuur: het Franse gerecht wil hem nu ook echt gaan vervolgen voor de fake job die z'n vrouw jarenlang uitoefende bij haar echtgenoot. Fillon trok in een persconferentie alle registers open, en sprak van een complot: "Men vermoordt de verkiezing!"

Een bijzonder pijnlijk beeld, François Fillon helemaal alleen en ruim 20 minuten te laat op een persconferentie waarvan ongeveer iedereen dacht dat het z'n einde zou zijn.

Maar Fillon, de kandidaat van Les Républicains, de grootste centrumrechtse partij in Frankrijk, weigert opzij te gaan. Nochtans zit hij in diepe miserie. Door zijn eigen vrouw Penelope. Die werd jarenlang royaal betaald voor een job bij haar man, waarvan ze zelf zei dat ze ze niet uitoefende.

Dat uitgelegd krijgen was al heel lastige communicatie, maar nu komt er ook een gerechtelijk staartje: Fillon en zijn vrouw worden vervolgd door het Franse gerecht. Dat maakte Fillon zelf zopas bekend.

Meteen beantwoordt Fillon ook zelf de vraag of hij kan aanblijven: hij weigert opzij te gaan.

In een vurige, bij momenten quasi-wanhopige speech viel hij frontaal het Franse gerecht aan. "Ik ben niet akkoord met de beschuldigingen. Ik heb nooit publiek geld verduisterd. (...) De rechtsstaat is systematisch geschonden."

Fillon stelde zwart op wit dat hij geen eerlijke behandeling kreeg: "De feiten zijn niet gehoord, mijn versie is gewoon niet gehoord. Nochtans hebben wij argumenten, opgesteld door grote juristen, maar daar is nooit naar gekeken. Maar mijn waarheid is de juiste waarheid."

"Een politieke moord"

Fillon signaleerde dat hij al sinds 15 februari wist dat het gerecht zou vervolgen. Het blijft dan vreemd dat hij pas vanochtend, toen z'n vrouw Penelope ondervraagd werd, reageerde door een persconferentie bijeen te roepen.

Hoe dan ook: hij gaat dus niet opzij. Integendeel, hij wil van zichzelf een martelaar maken. "Dit zal me niet verhinderen om uw kandidaat te zijn, om rechts en het centrum een kandidaat te geven." Hij sprak ook van een "politieke moord" en zelfs "een moord op de verkiezingen".

En meteen lanceert hij een soort 'burgerlijke ongehoorzaamheid', waarbij de kiezer hem moet witwassen van de juridische aanklacht. "Ik vraag u om u te verzetten. Mijn eigen familie doet dat, mijn politieke familie doet dat. Het is uiteindelijk het volk dat beslist wie president wordt, niet het gerecht. (...) Ik zal kandidaat zijn, en ik blijf vechten tegen onrecht. De democratie moet beslissen, ik vraag om me te volgen. (..) Laat u niet misbruiken, uw stem zal onze toekomst bepalen..

Fillon wordt inderdaad gesteund door z'n partij. Eerder op de dag heeft hij al overleg gehad met met Alain Juppé, voormalig presidentskandidaat, en enkele andere partijleden waaronder ook Nicolas Sarkozy.

Juppé was de tegenkandidaat bij Les Républicains, de partij van Fillon. Juppé weigerde systematisch om als vervanger van Fillon in de ring te stappen, sinds die zwaar beschadigd is door de affaire-Penelope.

Hopeloos in peilingen

In de peilingen ligt Fillon achter op koploper Marine Le Pen. Maar ook centrumkandidaat Emmanuel Macron ligt nog voor Fillon. De Franse verkiezingen verlopen in twee fases: eerst een 'open' ronde voor iedereen, en dan de twee beste kandidaten tegen elkaar. Maar het ziet er naar uit dat Macron en niet Fillon in die tweede ronde tegen Le Pen uitkomt. En de kans is dan erg groot dat de FN-kandidate uiteindelijk verliest, omdat de afkeer tegen haar figuur bij velen ook erg groot is.

Lees meer