Zwemmers U R in trouble: gemiddeld 30 liter pipi in een zwembad van 12 meter

Canadese wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld om urine te ontdekken in zwembaden. En de eerste resultaten zijn niet echt geruststellend.

Tenzij je kan leven met deze cijfers: in 25 meter-zwembaden vonden ze maar liefst 75 liter urine, in kleinere, zeg maar tuinversies, was dat 30 liter.

Er zijn twee manieren om dat te bekijken. Je kan zeggen dat het uiteindelijk “maar” gaat om ongeveer één liter plas op 11.000 liter zwemwater. Of je kan even drie emmers volplassen en die naast een zwembad zetten.

Uit een eerder onderzoek uit 1997 bleek al dat één zwemmer gemiddeld zo'n 70 milliliter urine uitplast in het water.

Ongezond

De Canadese onderzoekers wijzen erop dat urine niet schadelijk is, maar zeggen wel dat het slecht voor de gezondheid kan zijn, omdat de urine kan reageren op chemische stoffen in het zwemwater.

Urine is zelf steriel en niet schadelijk. Maar het kan reageren met andere stoffen in het water. Urine en chloor kunnen samen bijvoorbeeld chloroform vormen.

De studie staat in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology Letters. De nieuwe test meet de hoeveelheid acesulfaam-K, een artificiële zoetstof die vaak gebruikt wordt in verwerkt eten. Die verlaat ongewijzigd ons lichaam.