Eindelijk! Beauty and the Beast is de eerste Disneyfilm met een homopersonage

We waren er al verliefd op, maar nu is ie nóg beter geworden, de live-action remake van Beauty and the Beast. Want niet alleen is Belle een feministe pur sang, Disney is er eindelijk in geslaagd om een homo in z'n klassieke verhalen te verwerken. Beter laat dan nooit, en eerlijk, 't zit in een hoekje waar je 't niet verwacht. 

Hoog tijd: iemand bij Disney heeft begrepen dat 100% van hun personages hetero zijn en dat dat niet echt strookt met de werkelijkheid. Nu is het wat moeilijker om, uitgerekend in een remake van Beauty and the Beast, een klassieker van formaat, Belle bijvoorbeeld uit de kast te laten komen. Maar Disney is er nu toch in geslaagd om één van z'n personages echt, 100% homo te laten zijn.

Dat lees je goed: één personage in de aankomende Emma Watson-hit is homo. Geen koppel, en dat wil zeggen dat er (waarschijnlijk) niet gekust wordt en er geen romantiek aan te pas komt, maar aangezien het percentage homoseksuele personages net met 100% gestegen is, hoor je ons niet bepaald klagen. En wie mag zijn liefde voor hetzelfde geslacht uitzingen? LeFou, de maat van Gaston heeft een crush op z'n beste vriend.

Ursula en Elsa

Yup, LeFou ontdekt tijdens de film dat hij de helft van de tijd Gaston wil zijn ('t is niet voor niets de knapste en de sterkste van het hele dorp, maar niet bepaald de slimste) en 'm de andere helft wil kussen. Of dat kussen er ook effectief van komt, is dus nog niet helemaal duidelijk, maar 't alleszins een stap in de goede richting, zeker als je weet van hoever Disney moet komen. Wat we wel weten is dat LeFou niet helemaal ongelukkig uit de film komt ... vindt hij misschien toch iemand anders?

Tot nu toe bleef de holebi-gemeenschap behoorlijk op haar honger zitten: prinsen en prinsessen die elkaar vinden en op een traag muziekje richting zonsondergang rijden genoeg. Maar als je een homo- of lesbisch personage zoekt, ben je eraan voor de moeite. Ursula uit De Kleine Zeemeermin was dan wel gemodelleerd naar een bekende dragqueen en ook van Elsa wordt af en toe gezegd dat ze lesbisch is. Maar een openlijk gay personage? Da's een primeurtje. Eindelijk!

Lees meer