Sprookjes bestaan: Gambiaanse afwasser wordt mede-eigenaar van een van de beste restaurants ter wereld

Ali Sonko, een 62-jarige afwasser bij Noma, één van de beste restaurants ter wereld, heeft van zijn baas een mooi cadeau gekregen. Die verraste de Gambiaan door tijdens de presentatie van zijn nieuwe restaurant de afwasser mede-eigenaar te maken.

Want: ”Ali Sonko is het hart en de ziel van het restaurant. Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om iemand als Ali in je midden te hebben. Hij is een en al lach" volgens eigenaar en chef-kok René Redzepi. Noma behoort al jaren tot de wereldtop. Redzepi begon het sterrenrestaurant in 2003 in een verbouwd pakhuis in het havengebied van Kopenhagen. Hij kookte met regionale ingrediënten en zette daarmee de Scandinavische keuken op de kaart.

Cottages op een eiland

Vorige week vrijdag sloot Redzepi zijn restaurant op het huidige adres. Tijdens het afscheidsfeest maakte de chef-kok bekend dat de afwasser en twee managers mede-eigenaar worden van de nieuwe Noma. Dat wordt een stadsboerderij met tien cottages en een centraal gebouw op een voormalig eiland van de marine in de haven van Kopenhagen. Het gaat eind 2017 open.

Tijdens de presentatie zei Redzepi “Het is een geweldig project, maar wat zou het allemaal waard zijn zonder mijn medewerkers?" Waarop hij de man die al 13 jaar de afwasser is in zijn restaurant vroeg om een van de nieuwe partners te worden van het nieuwe Noma.

De Deense krant Berlingske zocht Sonko, die maar liefst 12 kinderen heeft, op

om hem naar zijn reactie te vragen. De Gambiaan was nog steeds niet bekomen. Hij vertelde dat hij na het feest nog geen oog dicht had gedaan.

Boontje

Eigenaar Redzepi heeft een boontje voor de Gambiaanse afwasser. Hij zei eerder al dat die hem herinnert aan zijn eigen vader, die ook Ali heet en werkte als afwasser nadat hij naar Denemarken was gekomen. Redzepi is de zoon van een Macedonische vader en een Deense moeder.

Sonko kwam al eens in het nieuws: in 2010 was er een rel over het feit dat hij Groot-Brittannië niet binnen mocht. De Gambiaan, die toen al 34 jaar in Denemarken woonde, zou mee naar Londen gaan voor de prijsuitreiking. Noma was toen voor het eerst uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. De delegatie onder leiding van Redzepi, droeg vervolgens bij de overhandiging van de prijs een T-shirt met zijn portret.