Ons lijstje met verdachten in Beau Séjour is gemaakt en Charlie staat er ook op (maar met tegenzin)

Beau Séjour is zondagavond aan zijn laatste aflevering toe en de spanning is te snijden. Zou Charlie echt de moordenaar van Kato zijn? Wij kunnen en willen dat alvast niet geloven, en daarom hebben we voor jullie alle verdachten op een rijtje gezet met alle redenen waarom ze wel of niet als moordenaar bestempeld kunnen worden:

Alexander (Vinken)

+ Commissaris Alexander Vinken gedraagt zich al sinds de eerste aflevering als een irritante flik die zich boven de wet stelt. Elke aflevering zagen we hoe hij het moordonderzoek van Kato saboteerde door bewijsmateriaal te vernietigen en vage, foutieve aanwijzingen in de plaats te geven. Ondertussen weten we dat hij een deal met een drugsbaron heeft gemaakt en dat hij met zijn sabotage zichzelf uit de wind probeerde te zetten, maar dat betekent niet dat hij niets met Kato's dood te maken heeft.

Sinds Charlie een drievoudige moord heeft bekend, is Vinken heel gedreven om de onschuld van Charlie te bewijzen. De zoon die hij liever dood had gezien dan zijn geliefkoosde neefje Leon lijkt hij nu echt te willen redden van een leven in de gevangenis of psychiatrie. Is dat omdat hij zelf weet wie het gedaan heeft en het toch niet kan aanzien dat zijn zoon onschuldig zou veroordeeld worden? Het lijkt er nog altijd op dat Vinken meer weet dan wij weten.

- We kunnen ons echt niet voorstellen dat Vinken om gelijk welke reden dan ook zijn neef Leon zou vermoorden. En aangezien we er van uitgaan dat Kato, Leon en Sofia door dezelfde persoon zijn vermoord, sluit dat eigenlijk Vinken wel uit als verdachte.

© VRT

Marcus

+ De vader van Sofia en Cyriel is geen grote fan van Leon en diens familie. Dat blijkt als uitkomt dat Marcus' vrouw een affaire had met de vader van Leon. Hij heeft het bijgevolg ook moeilijk met de relatie van zijn dochter Sofia met Leon. De kans bestaat dat hij wou af geraken van Leon en daarbij ook Sofia om het leven heeft gebracht, omdat ze nu eenmaal samen weggelopen waren.

En wat met Kato? Wou hij de stiefdochter kwijt die hem te veel herinnerde aan het vorige leven van zijn vrouw Kristel? Het is overduidelijk dat hij iets tegen Luc heeft. Het plas-op-de-bureau-incident en de luchtige opmerking die hij vorige week maakte tegen Cyriel toen die Luc ging bedreigen met een geweer, doen toch ook de wenkbrauwen fronsen over de mentaliteit van Marcus.

- Het lijkt onwaarschijnlijk dat Marcus zijn eigen dochter zou vermoorden. Hoewel Sofia duidelijk niet op haar mondje gevallen was en haar laatste woorden tegen haar vader "Fuck you" waren, kunnen we ons niet voorstellen dat Marcus zijn eigen dochter heeft ontkleed en opgeknoopt.

© VRT

Luc

+ De vader van Kato heeft de vorige aflevering nog een verrassing uit zijn hoed getoverd toen bleek dat hij ook de vader is van Ines' baby. Als hij daarna Ines thuis bezoekt en haar duidelijk maakt dat ze de baby niet kan houden, zien we een andere kant van Luc. Zou Luc zo hard kunnen doordraaien dat hij iemand van het leven berooft? Het pleit ook niet echt in zijn voordeel dat hij ijzig kalm blijft op het moment dat hij een jachtgeweer in zijn gezicht krijgt geduwd door Cyriel. Het duidt vooral op een goeie pokerface.

- Een reden waarom hij Kato, Leon en Sofia zou vermoorden, hebben we niet echt. En opnieuw moeten we aanhalen dat we ons niet kunnen voorstellen dat iemand, in dit geval Luc, zijn eigen dochter zou vermoorden.

© VRT

Charlie

+ We hopen allemaal keihard dat Charlie het niet gedaan heeft, maar wat natuurlijk echt in zijn nadeel speelt, is zijn verleden. Eigenlijk heeft Charlie al een moordpoging op zijn geweten. Voor 'zijn wereldreis' heeft hij een draad gespannen over het parcours waarop Leon croste, in de hoop zijn neef zo te onthoofden. Misschien wou hij deze keer echt zijn werk afmaken en heeft hij Sofia -om dezelfde reden als Marcus- eerder toevallig vermoord, omdat zij samen op stap was met Leon. Waarom hij Kato zou vermoord hebben en waarom haar moord eerder zou gepleegd zijn dan die op Leon en Sofia is nog onduidelijk, maar daar komen we zondag misschien achter.

- Drie afleveringen voor het einde van Beau Séjour bekent Charlie plots een drievoudige moord. Om die reden alleen al, denken we niet dat Charlie de echte dader is. Zijn bekentenis is gewoon een plottwist die de kijkers aan het scherm gekluisterd houdt.

Verder kunnen we geen reden bedenken waarom Charlie Kato zou vermoorden. De avond van de moord hebben ze nog gekust en ook in haar 'hiernamaalse verschijning' is Charlie gek op Kato. En trouwens, hoe stom zou het zijn om een jongen met een psychiatrisch verleden tot moordenaar te bombarderen? Dat lijkt gewoon te makkelijk.

© VRT

Hild

+ Ze is niet het meest opvallende figuur uit de reeks, maar er zijn toch een aantal aanwijzingen die de moeder van Charlie verdacht maken. Zo is het Hild die het seksfilmpje van Leon en Sofia op het internet gooide. Op die manier wou ze wraak nemen op Leon en Melanie, die alle vrije tijd van haar man commissaris Vinken opslorpen. En als blijkt dat Melanie niet alleen blij is met de renovaties die Vinken komt doen in Beau Séjour, maar ook met zijn knuffels, kunnen haar stoppen misschien helemaal zijn doorgeslagen en heeft ze Leon vermoord. Wat ze dan tegen Kato en Sofia zou gehad hebben, is onduidelijk. Maar Hild heeft stille waters en diepe gronden, dus alles is nog mogelijk.

- Haar zoon is net terug na een lang verblijf in de psychiatrie en het lijkt ons erg onwaarschijnlijk dat Hild -om welke reden dan ook- een moord (laat staan drie moorden) zou plegen en achter tralies zou willen verdwijnen. Op die manier zou ze haar lieve Charlie weer voor heel erg lange tijd moeten missen en dat lijkt ons niets voor een moederkloek als Hild.

© VRT

Bakkie

+ Dat brengt ons bij de laatste verdachte die sinds afgelopen zondag heel hoog op ons lijstje staat. Agent Blom, beter gekend als Bakkie, tovert ook plots wat verrassingen uit zijn hoed. In de voorlaatste aflevering wordt plots duidelijk dat Bakkie een incident heeft gehad met een minderjarig meisje. Aanranding? Verkrachting? Het is niet duidelijk, maar het bleek eerder al dat Bakkie de meisjes graag ziet. Herinner je nog hoe hij staarde naar het decolleté van Ines? Als hij met Kato of Sofia zoiets heeft geprobeerd en dat is uit de hand gelopen, dan heeft hij direct een motief voor moord. Leon werd dan vermoord, omdat hij ook toevallig in de buurt was of omdat Bakkie jaloers was op de crosser, omdat die twee mooie meisjes aan de haak heeft kunnen slaan.

Nog opvallend afgelopen zondag, was de onthulling dat Bakkie op het internet afspreekt met meisjes onder het pseudoniem White. Zo weten we nu zeker dat hij het was die met Sofia wou afspreken op de avond van de Schuttersfeesten. Hij was op de plaats waar alle slachtoffers ook aanwezig waren. Toeval of niet? Ons lijkt dat heel verdacht.

En verbaasde jij je net zo hard als wij over zijn motor? Als je zelf met een motor rijdt, moet je toch al iets van die voertuigen afweten? Een paar afleveringen terug hield hij zich nog van den domme toen hij het merk van de motor van Vanderkerk moest natrekken en Vinken hem wijsmaakte dat het om een heel andere motor ging dan hij dacht. Het lijkt alvast op subtiele sabotage. Zou Bakkie niet zo dom zijn als hij zich voordoet?

- Hij leek een bijrol te hebben en zou een kleine rol echt met de grootste eer (als een titel van moordenaar eer is natuurlijk) gaan lopen? Zou tv-zender één ons niet gewoon nog een laatste keer willen beduvelen met een personage dat uiteindelijk niets heeft te maken met de ganse zaak?

© VRT

Conclusie

We zijn heel erg benieuwd naar wie nu de dader van de Maaslandmoorden zal zijn, maar hopen vooral dat het niet onze lieve, knappe Charlie is. Het kan natuurlijk evengoed een verrassing zijn die uit de bus valt.

Zo gaan er op Twitter ook stemmen op voor Kato's oma of Cyriel als moordenaar, al lijkt die kans ons eerder klein. Hoe dan ook, we kunnen alleen maar halsreikend uitkijken naar zondagavond. Nog een keer kunnen we luisteren naar dat sappige Limburgs accent en uitkijken naar de vlaaien die geserveerd worden. Heb jij jouw lijstje met verdachten en dekentje al klaar? Wij zijn alvast klaar voor de finale van Beau Séjour, nu zondag om 21u30 op één.

Lees meer