Lente komt nu al 26 dagen vroeger in het hoge noorden door global warming

De opwarming van de Aarde heeft nu al zware gevolgen voor het klimaat. En die gevolgen zijn het duidelijkst in het hoge noorden. Na onheilspellende berichten over hoe dramatisch weing zeeijs er momenteel is, blijkt nu dat in de gebieden rond de Noordpool de lente al is aangebroken. Dat is 26 dagen vroeger dan normaal. En het is niet alleen in het arctisch gebied zo: ander onderzoek toont dan weer warmterecords aan de Zuidpool.

Al een tijdje worden fauna en flora bestudeerd om zo meer te weten te komen over het klimaat. Het eerste zaadje dat kiemt, de eerste bloem die ontspringt, de eerste dieren die migreren, ... het zijn allemaal indicaties die ons meer kunnen vertellen. Dat fenologisch onderzoek bevestigt ook wat vele andere studies zeggen: we zijn niet goed bezig.

Een eye-opener

De patronen zijn niet consistent. Sommige plantensoorten behouden hun normale groei, maar anderen beginnen meerdere dagen vroeger te bloeien dan normaal. Voor een bepaalde soort moerasgrassen is dat zelfs 26 dagen eerder dan tien jaar geleden. "We hadden nooit gedacht dat we zouden spreken van een verandering van 26 dagen in het groeipatroon", zegt Eric Post, een ecoloog van de Universiteit van Californië. "Dat is bijna een hele bloeiperiode dat het nu is opgeschoven. Dit is een echte eye-opener."

"Dat de lente vroeger komt, lijkt misschien geen groot issue" zegt Jake Weltzin, ook ecoloog en directeur van het USA National Phenology Network. "Maar het heeft enorme gevolgen." Planten die bloeien voor vogels, bijen en vlinders er zijn, heeft gevolgen voor de dieren die zo geen eten zouden kunnen vinden. Maar het heeft bijvoorbeeld ook zijn impact op diezelfde planten, die zo niet bestoven worden. Het gaat echter nog verder dan dat, legt hij uit: "Het stelt ons voor grote uitdagingen inzake het plannen en managen van belangrijke zaken die een invloed hebben op de economie en onze samenleving."

Warmterecord

Het is natuurlijk niet alleen op de Noordpool dat we gevolgen zien van de opwarming van de Aarde. Ook op de Zuidpool is dat duidelijk te zien. Op het vasteland van Antarctica is een warmterecord gevestigd. Met 17,5 graden Celsius is een record bereikt dat al sinds 1974 stond. Het record werd gevestigd op 24 maart 2015, dat maakte het WMO, het World Meteorological Organization, bekend.

Randy Cerveny, professor aan de Universiteit van Arizona en medewerker van het WMO, duidt op het belang van het bijhouden van deze recordbrekende temperaturen: "De eerste effecten van veranderingen in het klimaat zijn vaak eerst te merken op de Noord- en Zuidpool. Extremen daar zijn dus ook van belang voor de rest van de wereld."

Dat het WMO dit nu pas naar buiten brengt, is niet uitzonderlijk. De gegevens van de verschillende weerstations worden altijd heel goed nagekeken. Voor het hele gebied rond de Zuidpool, al het land en ijs ten zuiden van 60 graden zuiderbreedte, ligt het warmterecord op 19,8 graden Celsius. Dat record dateert van 1982.

Lees meer