Deze update van Gmail klinkt goed, maar moet zowat de meest nutteloze ooit zijn

Groot nieuws bij Gmail: de internetprovider gelinkt aan Google heeft z'n bijlagelimiet verdubbeld. Dat klinkt als een fantastische stap voorwaarts, maar in alle eerlijkheid zit er een logische denkfout achter de update, waardoor dit wel eens de geschiedenis zou kunnen ingaan als de meest nutteloze update ooit. 

Je hebt 't ooit zelf waarschijnlijk al eens voorgehad: een mail gewoon niet krijgen omdat je e-mailprovider geen bijlagen toestaat die groter zijn dan 25MB. Handig als je toch geen zin had in een zoveelste slideshow van andere mensen hun vakantie, maar niet zo handig als je professioneel veel bijlagen verstuurd. Wetransfer gebruiken kost dan weer net dat tikkeltje te veel moeite.

Google heeft daarom, omdat we toch 2017 zijn en de meeste Westerse landen weinig limieten meer hebben op hun internetcapaciteit, een update ingevoerd op z'n email-cliënt. Wie Gmail gebruikt, kan dus mails ontvangen van boven den 25 MB: de capaciteit wordt verdubbeld naar 50 MB. Toch is het nog niet bepaald tijd voor hoerageroep.

Wie stuurt nu zo'n bijlage?

Want als we kijken naar de meest courante email-services, dan blijkt geen enkele dienst het toe te staan dat je meer dan 30 MB tegelijk verstuurt. Bij Outlook en Yahoo is dat maximum 20 MB, bij Yandex, een Russische concurrent is 30 MB ook het maximum. Met andere woorden: 't is tof dat je nu zo'n massieve bijlage kan ontvangen, maar niemand kan ze versturen.

En dus is de kans dat je ooit meer dan 25 MB aan bijlagen in je inbox krijgt, eigenlijk vrij klein. Het mag dan een mooie geste lijken, maar zolang je geen hele filmcatalogus via WeTransfer doorstuurt is de update van Google behoorlijk nutteloos. Schone geste, Google, maar misschien was het interessanter geweest om ook het versturen van grote bijlagen gemakkelijker te maken.