Dit is waarom de prijs van je gsm-abonnement veel hoger ligt dan in andere Europese landen

Uit statistieken van Eurostat blijkt dat de prijzen van gsm-abonnementen in België veel feller stijgen dan die in andere Europese landen. Maar hoe komt dat?

Het duopolie van Telenet en Proximus zou onze markt verstoren en de prijzen omhoog doen drijven. Statistieken van Eurostat bevestigen dat nu ook.

Te weinig concurrentie

Prijzen voor telefonie waren overal aan het dalen. Tot de jongste paar jaar waar ze weer wat stegen. Maar in België was die stijging wel veel hoger en sterker dan in andere landen.

"Er wordt inderdaad te veel aangerekend als je het vergelijkt met andere landen" zegt Bart Van Craeynest, econoom bij Econopolis. De reden is simpel: er is te weinig concurrentie op onze markt. Van Craeynest: "Dat lijkt toch de enige relevante verklaring te zijn, ja. Als je de prijzen bekijkt ten opzichte van andere landen, dan is dat verschil te groot. De basiskosten zijn overal hetzelfde. Dat verschil in prijs kan ik niet meteen ergens anders aan linken."

Lange adem

Telenet en Proximus staan zo sterk dat ze bijna een duopolie hebben, en daarom kunnen ze de prijs ook zo hoog leggen. Die concurrentie weer wat aanwakkeren is volgens Van Craeynest de enige optie: "Bedrijven echt regels opleggen zoals maximumprijzen, dat is onbegonnen werk en mag ook niet. De concurrentie verhogen, is dan ook de enige valabele optie."

Van waar die concurrentie dan moet komen, is voor Van Craeynest duidelijk: "Binnenlandse spelers die opgroeien tot een dergelijke status, zie ik niet meteen gebeuren. Dat is heel moeilijk." Hij kijkt dus eerder naar het buitenland. "Internationale spelers zouden hun prijzen lager kunnen zetten dan die van Telenet en Proximus, maar tegelijkertijd nog wel hoger dan in het buitenland. Maar daarvoor moet het eerst makkelijker gemaakt worden om tot die markt toe te treden. Momenteel is het te moeilijk om als buitenlandse speler je hier in België te mengen."

Dat alles zou echter een werk zijn van lange adem. Verwacht dus niet dat onze telefoniefactuur plots zal dalen. "Wat de overheid kan doen, is gaan praten met die bedrijven. Maar dat zal waarschijnlijk niet echt snel tot iets tastbaars leiden. Dit is sowieso een werk voor op langere termijn." We zullen dus nog een tijdje genoegen moeten nemen met onze gsm-abonnementen.