“Simpele” tikfout deed 150.000 websites gehost door Amazon uren offline gaan

Wat Amazon een “simpele tikfout” noemt, was dinsdag de oorzaak van de wereldwijde storing op internet. 150.000 websites, waaronder Netflix, Apple, Expedia, Snapchat maar ook een hele reeks nieuwssites waren dinsdagavond uren moeilijk of niet te bereiken daardoor.

Volgens Amazon Web Services (AWS) probeerde een medewerker een probleem op te lossen met de cloudservers van Amazon en moest er daarvoor enkele uitzetten. Per abuis gaf hij echter het commando om een hele reeks servers uit te schakelen.

Dat leverde een kettingreactie op waardoor de computers herstart moesten worden. 150.000 websites, waaronder een aantal van ’s werelds meest bezochte, waren uren nauwelijks te bereiken. Ook Snapchat had last van de storing. Uiteindelijk duurde het euvel vier uur.

Amazon Web Services is de snelst groeiende afdeling van het bedrijf, met vorig jaar meer dan 12 miljard dollar omzet. Daarmee is die afdeling meteen ook diegene die meest bijdraagt tot de totale winst van Amazon.

Als host van sites is Amazon ondertussen de absolute marktleider wereldwijd, met een opslagcapaciteit die bijna 10 keer groter is dan die van hun directe concurrenten, Google en Microsoft.

Lees meer