Ben Weyts (N-VA) is absolute kampioen van de spelprogramma's op VRT

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) zit het vaakst van al in entertainmentprogramma's van de VRT. In 2016 was hij liefst negen keer te zien in programma's die niets met informatie of nieuws te maken hadden. Dat is opvallend, omdat Vlaams minister-president Geert Bourgeois, baas van Weyts en ook N-VA in het verleden zich nog fel kante tegen die spelprogramma's. 

"Als de politiek zichzelf niet wil beschermen tegen verkleutering, dan moet de politiek maar beschermd worden tegen zichzelf. (...) Ministers en parlementsleden weten zich niet beschroomd om kuren uit te halen op televisie. Om er uiteindelijk stom van te staan dat de mensen de politiek niet meer ernstig nemen."

Aan het woord is N-VA'er en toenmalig minister van Media Geert Bourgeois. Het jaar is 2005. De aanleiding is Flor Koninckx, voormalig tv-rijkswachter maar op dat moment sp.a-parlementslid die deelnam aan een nieuw tv-programma op VT4, de voorloper van Vier.

Vlaams Belang is gefrustreerd

De N-VA profileerde zich daarbij als een veel serieuzere partij, waarbij boegbeeld Bourgeois dat soort entertainmentprogramma's voor politici ongepast vond. Tien jaar later blijkt dat z'n partijgenoot Ben Weyts, de Vlaamse minister van Mobiliteit, Toerisme en Dierenwelzijn, de grote kampioen is van de entertainment op de VRT. Hij is de politicus die vorig jaar het meest van al opdook, als het niet over een nieuwsuitzending ging, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Het was Vlaams Belang die de cijfers opeiste van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD). De reden is simpel: Vlaams Belang is radicaal tegen het opduiken van politici in die programma's. Zelf komen ze daar nooit aan bod, ze vinden het een oneerlijke aanpak van de openbare omroep om andere partijen voor te trekken.

Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) is tweede, hij haalde 7 keer de ontspanningsprogramma's.

Lees meer