Het probleem met oortjes en koptelefoons: nu zelfs kinderen van amper tien jaar met onomkeerbaar gehoorverlies

Het is vandaag World Hearing Day en oorspecialisten grijpen dat aan om aan de alarmbel te trekken. In hun spreekkamers zien zij zelfs kinderen van amper tien jaar met onomkeerbaar gehoorverlies. De reden? De oortjes van mobiele telefoons en koptelefoons.

Steeds meer heel jonge kinderen kampen nu al met een voorgoed beschadigd gehoor zeggen oorspecialisten. Ze vrezen in de komende jaren een versnelde toename van mensen met een hoorprobleem.

“De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd maken heel wat tere binnenoortjes kapot”,luidt het.

Veel ouders hebben niet door dat al die geluidsbelasting op hun kind - “het leeft als het ware in een geluidsbox” - stilaan bezig is het jonge kwetsbare oor te beschadigen.

De geluidsbelasting in de eerste levensjaren komt bovenop de gehoorschade die bij een groeiend aantal tieners en jongvolwassenen optreedt in discotheken en tijdens muziekfestivals.

Serieus last vanaf 50 jaar

Uit een gisteren gepresenteerd, al tien jaar lopend Hooronderzoek door het VU medisch centrum in Amsterdam, blijkt dat de meeste mensen met gehoorbeschadiging rond hun 50ste daar echt serieus last van beginnen te krijgen. Uit dat onderzoek blijkt onder meer ook dat mensen met een verslechterend gehoor vaker vermoeid zijn.

Kost wereld nu al 750 miljard per jaar

Wereldwijd zijn er op dit moment 360 miljoen mensen met gehoorverlies, van wie ruim 50 miljoen in Europa.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn de kosten van gehoorverlies wereldwijd immens. De WHO heeft berekend dat de kosten door een verlies aan arbeidsproductiviteit, maar ook cognitieve achteruitgang en depressie door een verslechterend gehoor, rond de 750 miljard dollar per jaar bedragen.