't Is gebeurd: Uber zet binnenkort zelfrijdende auto's op de weg

De zelfrijdende auto komt eraan, maar voor ze de baan op kunnen, moeten ze natuurlijk deftig getest worden. Taxibedrijf Uber werkt ook aan zo'n zelfrijdend model, maar kwam daarmee in de problemen met de autoriteiten van Californië. Ze hadden namelijk geen toestemming gevraagd voor die testen, en waren dat ook niet van plan. Maar kijk: de eerste vergunningen zijn binnen en nu zal het dus, letterlijk, vooruit beginnen gaan. 

Verwacht je binnen niet al te lange tijd aan zelfrijdende auto's, toch als het van online taxibedrijf Uber afhangt: zij hebben een paar modellen ontwikkeld en willen die nu zo snel mogelijk de weg op. Op dezelfde manier dat Uber overal de grenzen van de wet een beetje aftast (vraag het maar aan de Brusselse taxichauffeurs) doen ze dat ook in Californië, want daar stuurden ze hun prototype de weg op zonder toestemming.

Maar nu komt er dus toch een vergunning. Hoewel Uber in eerste instantie weigerde om die aan te vragen, zijn ze nu blijkbaar toch tot een overeenkomst gekomen met de DMW, de Amerikaanse overheidsdienst die alles met wagens en verkeer regelt. Het lijkt vooral om de principes van Uber-CEO Travis Kalanick te draaien. Die geeft nu zelf toe in Mercury News dat het "tijd is om op te groeien en fundamenteel te veranderen als leider."

Zelfrijdende auto's een vergunning geven is nochtans niet zo moeilijk als je zou denken: 't duurt minimaal 72 uur, maar de wetgeving is er wel degelijk, en ze wordt vlotjes toegepast. 't Kost de volle 150 dollar, da's alvast geen struikelblok voor de taxi-gigant.

Volwassen worden

In Januari had Uber een hele vloot aan zelfrijdende wagens op de weg gezet. Zij claimden dat de wetgeving op zelfrijdende auto's niet van toepassing was, omdat er steeds nog een bestuurder in de wagen zat, die kon overnemen als het verkeerd loopt met de software. De staat Californië was het daar duidelijk niet mee eens en liet het hele programma stopzetten.

Intussen rijdt er wel alweer een wagen rond van Uber met een tijdelijke vergunning, al dient die vooral om de wegen in kaart te brengen. Zodra de papieren rond zijn, mag Uber opnieuw echt gaan testen. Daar staat het bedrijf wel om te springen, want ook Google is nog aan z'n zelfrijdende wagen bezig. Zoals John Simpson, de man achter Consumer Watchdog, een lobbygroep die het niet opheeft met Ubers nieuwste programma zegt: "Het ziet ernaar uit dat Uber eindelijk volwassen is geworden."

Lees meer