In Zweden voetballen de vrouwen met iets straffers dan hun achternaam op hun truitje

We hebben net een extra reden gevonden om naar het vrouwenvoetbal te kijken, zeker als je zou supporteren voor de Zweedse topploeg: zij hebben namelijk een coole manier gevonden om vrouwen te inspireren. Want op de achterkant van een truitje, daar kan je niet alleen een nummer vinden maar ook een inspirational quote.

Iedereen die ook maar 'n beetje geïnteresseerd is in vrouwenvoetbal of vrouwenrechten moet eigenlijk vanavond naar de Zweedse vrouwenvoetbalploeg kijken. Op de achterkant van hun truitjes staat namelijk voor één keer niet gewoon hun achternaam, maar wel een paar inspirerende quotes, in plaats van het traditionele logo.

De speelsters van het team kozen namelijk elk een tweet van een bekende Zweedse vrouw, zoals Zara Larsson bijvoorbeeld, op de plek waar normaal een achternaam en rugnummer staan. Dat rugnummer zal blijven staan ('t moet voor de voetbalcommentatoren ook nog haalbaar blijven) maar er komen ook quotes op.

Wees vriendelijk, altijd

De Zweedse voetbalassociatie zegt aan CNN dat het initiatief, dat de hashtag #InYourName (#IDittNamn) meekreeg "andere vrouwen hopelijk zal inspireren en motiveren om voor elkaar op te komen, en voor zichzelf, en om te laten zien dat niets onmogelijk is." Kapitein Lotta Schelin zegt "Door #InYourName willen we, samen met andere vrouwen, deze boodschap verspreiden en vrouwen aanmoedigen om te geloven dat ze alles kunnen doen wat ze willen en dat ze dat kunnen door teamwork."

Een paar voorbeelden van quotes: "Kijk nooit op iemand neer, tenzij je ze helpt om hogerop te raken", van Zweedse politica Gudrun Schyman. Ook Zara Larsson staat op een truitje: "Geloof in je godverdomde zelf." Op een ander t-shirt staat "Iedereen die je tegenkomt is een strijd aan het voeren waar je niks over weet. Wees vriendelijk. Altijd."

Het Zweedse vrouwenvoetbalteam scoorde op de laatste Olympische Spelen een prachtige zilveren medaille toen ze totaal onverwachts een finaleplaats te pakken kregen. Ze verloren tegen Duitsland met 2-1. Straffe madammen, met straffe boodschappen voor de wereld.

Een paar voorbeelden

In het Zweeds luidt de hashtag overigens #IDittNamn

Lees meer