Poochy & Yoshi's Wooly World: echt een game waar je instant happy van wordt

opinieEen papieren Mario en een wollen Yoshi. Nintendo heeft zich de voorbije jaren al in tal van bochten gewrongen met spin-offs op de populaire Mario-games. Maar altijd met succes omdat de Japanners een gesmaakt recept blijven gebruiken. Je voelt, proeft, ruikt, hoort en ziet gewoon meteen dat ook 'Poochy & Yoshi's Wooly World' een echte Nintendo-game is. Hoeven we het eigenlijk nog te reviewen? Je doet er nooit iets verkeerd mee als je zo'n game koopt.

Yoshi in de vorm van een bolletje wol, ze konden ons favoriete Nintendo-figuurtje gewoon niet schattiger maken. Hij krijgt in dit spel het gezelschap van zijn nieuwe wollige vriendje Poochy. We maakten kennis met het concept op de Wii U. Net zoals in Paper Mario gebruikt Nintendo de alternatieve versie van de figuur voor interactie met de omgeving. Alles bestaat dit keer niet uit papier, maar uit wol. Eet Yoshi een vijand op, dan komt die er als een bolletje wol uit. Yoshi kan een bepaald aantal bolletjes wol achter zich meesleuren.

Die bollen gebruikt Yoshi om naar vijanden te gooien of om verborgen items los te spelen. Normaal zou Yoshi eieren gebruiken, maar in deze spelreeks werpt hij dus een voorwerp dat iets minder hard zou moeten aankomen bij vijanden, maar hen wonderwel toch uitschakelt. Nintendo heeft natuurlijk weer aan alles gedacht. Zo steken er regelmatig strikjes of koordjes uit muren of vloeren, waar Yoshi met z'n tong aan kan trekken. Voor je weet gaat een deel van het decor open en vind je een item dat erg begeerd is voor wie echt alles in het spel wil vrijspelen.

Veel te doen

Dat is eveneens typisch voor dit soort games: je bepaalt zelf hoe lang je ermee speelt. Verspreid over zes werelden moet je telkens acht levels tot een goed einde brengen. Je kan het daarbij laten en na het verslaan van de eindbaas iets anders spelen. Maar je kan ook proberen om iedere level echt volledig uit te putten en elk item te vinden. Daarmee speel je immers weer nieuwe dingen vrij. Ook dat zal je herkennen uit andere games met Yoshi. Zo is er bijvoorbeeld een bloem die op verschillende plaatsen verstopt zit. Elk level heeft er vijf.

Voorts heb je ook garen met wol die afwisselend met de bloemen eveneens verstopt zitten. Ook hier zijn er vijf van te vinden. Als je ze allemaal hebt, speel je in dat level een nieuwe Yoshi vrij. En dat gaat verder dan de traditionele Yoshi's in alle kleuren van de regenboog. Iedere Yoshi is een wollen variant in het teken van het level dat je net gespeeld hebt. Ook wanneer je munten op moeilijk te bereiken plaatsen grijpt, word je beloond met labels waarvan je er genoeg moet verzamelen. Op die manier ben je wel even zoet als je de game echt volledig wil uitspelen.

Behoorlijk moeilijk

Het verhaal zelf stelt niet veel voor en is wat je had verwacht: een slechterik laat iets dramatisch gebeuren en de held moet achter hem aan. De slechterik is in dit geval Kamek, die een hoop van de vriendjes van Yoshi in bolletjes wol heeft veranderd. Aan jou dus om ze in de levels vrij te spelen, om de tussen- en eindbaas van iedere wereld te verslaan, en om Kamek zelf uiteindelijk te pakken.

We moeten wel toegeven dat je al vroeg in het spel met een vrij hoge moeilijkheidsgraad wordt geconfronteerd. Niet dat wij daarover klagen, want zo vermijden we dat de eerste werelden slechts een opwarming zijn voor het moment waarop de game echt uitdagend wordt. Vooral het vinden van alle extra's is niet simpel - om eerlijk te zijn was er zelfs geen enkel level in de eerste wereld waarvan we echt alles hadden gevonden toen we er een eerste keer doorheen waren. Mocht je het eenvoudiger willen, dan is er nog een gemakkelijke stand. Daarin heb onder andere een onbeperkt aantal bollen wol.

Yoshi's bioscoop

Natuurlijk zouden de beelden nog mooier lijken op een console zoals de Wii U of de nieuwe Nintendo Switch, maar ook op de 3DS hebben we niet te klagen. Enkel de 3D-beelden zetten we soms uit, zeker bij de tussenfilmpjes want daar hapert het voortdurend. Tijdens de levels hebben we daar gelukkig geen last van, al voegt het concept weer niets toe waar de game beter van wordt. De beelden zijn wel nog veel speelser dan in een gewone Nintendo-game en daar heeft de hele wollen wereld natuurlijk alles mee te maken.

Het nieuwe vriendje van Yoshi in deze game is Poochy. Buiten het spel zelf duikt hij ook op in de extra feature 'Yoshi's bioscoop'. Daarin krijg je iedere dag een filmpje te zien, waarna een vraag volgt over wat je gezien hebt. Vind je het antwoord, dan krijg je munten als beloning. De filmpjes zijn wel leuk aangezien je Poochy en Yoshi als animatiefiguren in de echte wereld ziet. Hier komt het 3D-aspect natuurlijk wel heel knap tot uiting, al heeft dat niks met een game te maken. Hoewel het spel hierdoor veel kinderlijker wordt, loont het toch de moeite om de filmpjes eens te bekijken.

Conclusie: 8,5/10

En typische Nintendo-game en dan weet je het al. Poochy & Yoshi's Wooly World is een plaformspel zoals we ze van de gameproducent gewend zijn. Alle leeftijden zijn welkom, en voor je het week slokt het spel je helemaal op. Je gaat ook nooit met een slecht gevoel afsluiten, want alles in dit spel geeft je een happy gevoel. En dat kan iedereen toch gewoon af en toe eens gebruiken.

 

Lees meer