"Valselijk beschuldigd": Obama ontkent dat hij Trump liet afluisteren

Donald Trump liet vandaag opnieuw van zich horen op Twitter. Hij beschuldigde Obama van afluisterpraktijken tijdens de presidentscampagne in z'n toren in New York. Maar bewijzen zwart-op-wit gaf hij (nog) niet. De woordvoerder van Obama heeft intussen gereageerd en zegt dat "de beschuldigingen gewoon vals zijn."

“Vreselijk”, opende president Trump in één van vier z'n beschuldigende tweets. “Net ontdekt dat Obama mij liet afluisteren in Trump Tower.”

Trump spreekt onder meer over 'Mccarthyisme', een term voor anticommunistische verdachtmakingen. Het verwijst naar de Republikeinse senator Joseph McCarthy, die in de jaren 50 vaker zulke geruchten de wereld instuurde.

Intussen heeft Kevin Lewis, woordvoerder van Obama, laten weten dat de voormalige president nooit een Amerikaans staatsburger heeft afgeluisterd. “De regering-Obama stelde duidelijke regels op. Eén daarvan was was dat geen enkele functionaris ooit zou tussen zou komen in een onafhankelijk onderzoek onder leiding van het ministerie van Justitie. Geen enkele verantwoordelijke van The Oval Office heeft dan ook eender welke Amerikaanse staatsburger afgeluisterd. Elke suggestie daarover is gewoon vals.”

De administratie van Trump heeft het de laatste tijd niet onder de markt. Geheime contacten met Rusland kostte in februari nog de kop van Nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn. En nu ligt ook de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions onder vuur voor het verzwijgen van ontmoetingen met de Russische ambassadeur tijdens de verkiezingscampagne van Trump. De Democratische partij heeft zijn aftreden geëist. De tweets van Trump zouden gezien kunnen worden als een counterattack om de aandacht af te leiden.

Hieronder kan je de overige drie tweets lezen:

Obama zou Trump in oktober hebben afgeluisterd, maar bewijzen zijn er (nog) niet

En zo lijkt het Watergateschandaal opnieuw heel actueel, een Amerikaans politiek schandaal uit de jaren 70

Watergate? Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 1972 gebruikten de republikeinen afluistertechnieken die president Richard Nixon met gevoelige informatie bevoordeelde. Het schandaal leidde uiteindelijk tot z'n aftreden in 1974.

Lees meer