Trump zal wellicht morgen al een nieuwe versie van zijn controversiële inreisverbod ondertekenen

President Trump is van plan om morgen (maandag) al een nieuwe versie van zijn controversiële inreisverbod te ondertekenen. Het is nog onduidelijk of en in hoeverre het nieuwe decreet zal verschillen van de eerste versie. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het nieuwe inreisverbod niet meer zal gelden voor mensen die een green card hebben.

Het eerste decreet van Trump werd op 27 januari ingevoerd, waarna mensen uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS werden ontzegd. Dat zorgde voor chaos op de luchthavens toen verschillende mensen - inclusief degene met een green card - niet meer toegelaten werden, waarna er protesten uitbraken.

Op 9 februari werd het decreet al weer opgeschort door een federale rechter, nadat een mensenrechtenorganisatie daarvoor een verzoek had ingediend. Trump liet daarna weten dat hij zou voldoen aan de rechterlijke bevelen, maar dat hij zijn plan tot strengere migratieregels zou doorzetten. Hij beloofde dat zijn nieuwe decreet moeilijker te verwerpen zou zijn door de rechters.

Eigen moment

De nieuwe versie van het inreisverbod werd eigenlijk vorige week woensdag al verwacht, maar werd uitgesteld na Trumps eerste toespraak voor het Congres. Volgens zijn team was die speech te succesvol om onmiddellijk te laten volgen door het nieuwe inreisverbod. "We willen dat het decreet zijn 'eigen moment' heeft", vertelde een official aan CNN.

Maar na een reeks agressieve tweets aan het adres van Obama, lijkt het voor de aanhangers van Trump nu wel tijd om met een nieuwe versie van het inreisverbod te komen.

Lees meer