Terwijl wij juichen om homoscène in Beauty and the Beast, wil Rusland de film daarom verbieden

De kans is groot dat de live action-versie van 'Beauty and the Beast' niet vertoond zal worden in Rusland. Want terwijl wij staan te juichen voor het allereerste homopersonage in een Disneyfilm, wordt daar in Rusland negatief op gereageerd. Zo'n personage zou namelijk in strijd zijn met een wet die het verspreiden van 'homopropaganda' verbiedt ...

Verrassend is dat natuurlijk niet, want Rusland staat al langer bekend als een land dat heel sterk anti-LGBT is. De Russische minister van Cultuur - Vladimir Medinsky - wordt dan ook door zijn landgenoten verplicht om de film te screenen en na te gaan of die niet in strijd is met de wet die het verspreiden van 'gay propaganda' onder minderjarigen verbiedt.

Die wet bestaat al sinds 2013 en beschrijft homoseksualiteit als een 'niet-traditionele seksuele relatie'. In Rusland is homoseksualiteit overigens pas sinds 1993 niet meer strafbaar, terwijl het pas in 1999 verwijderd werd van de lijst met 'psychiatrische aandoeningen'.

LeFou

De film staat trouwens wel gepland in de Russische filmzalen, waar hij op 16 maart in première zou moeten gaan. Want het werd pas afgelopen week duidelijk dat één van de personages - LeFou, een vriend van Gaston - openlijk homoseksueel zou zijn. Een primeur voor Disney.

Rusland is overigens niet de enige plaats waar de film mogelijk verboden wordt. Ook een bioscoop in de Amerikaanse staat Alabama weigert om te film in haar zalen te vertonen, omdat de uitbaters zich als christenen niet kunnen vinden in de inhoud ... Tja.

Lees meer