Facebook toont je vanaf nu als iets 'fake news' is, maar België doet nog niet mee

Er is eindelijk een oplossing voor het zogenaamde 'fake news' op Facebook. Vanaf nu kan je namelijk berichten rapporteren die dan worden nagekeken door gespecialiseerde websites. Daarmee komt Facebook dan toch met een oplossing voor een probleem dat al lang bestaat, maar België moet wel nog wachten.

Na de Amerikaanse presidentsverkiezingen kreeg Facebook veel kritiek omdat valse nieuwsberichten op de website Donald Trump aan de overwinning zouden hebben geholpen. Mark Zuckerberg heeft altijd ontkent dat Facebook invloed heeft gehad op de uitslag van die verkiezingen, maar hij besefte wel dat er iets gedaan moest worden aan 'fake news'.

Daarom is er nu eindelijk een manier om aan te tonen als een bericht waarschijnlijk niet waar is. Daarvoor werkt Facebook samen met websites die gespecialiseerd zijn in het nakijken van nieuwsberichten. In de Verenigde Staten zijn dat Snopes, Factcheck.org, ABC News en PolitiFact.

Die websites zullen berichten die gerapporteerd worden, nakijken en eventueel voorzien van een bericht die toont dat het artikel mogelijk niet correct is. Ook in Frankrijk, Duitsland en Nederland is zo'n systeem sinds kort actief. Niet toevallig hebben die drie landen binnenkort belangrijke verkiezingen. In België is het nog wachten op websites die gerapporteerde berichten nakijken.

Lees meer